Ljubav prema sebi kroz rad na sebi

Ljubav prema sebi je vrlo popoularan pojam koji nije uvek dobro shvaćen i često se zloupotrebljava. Ljubav prema sebi ne zahteva neku akciju sa naše strane, već je to energija našeg stanja i osećaja da smo dobro u odnosu sa sobom. Samo u tom smislu ova vrsta ljubavi je vrlo važna za naš dobar i kvalitetan život. Ova vrsta energije, nam daje bazu na kojoj možemo da gradimo druge energije ljubavi prema drugima.

Energija ljubavi prema sebi je često presudna da bi imali pravi odnos prema problemima u životu. Ta energija je osnovni element za dobrobit ljudi. Doći do prave energije ljubavi prema sebi, često je veliki, a kaktkad i nedostižan izazov za svakog od nas. Posebno kada se suočimo sa ozbiljnim životnim izazovima. Ovde se ne radi o da budemo u energiji narcisoidnosti nego da budemo povezani sa sobom i sa svim svojim delovima. Sa svim onim što nas vodi ka energijama blagostanja i sreće.

Šta je u suštini ljubav prema sebi?

Ljubav prema sebi nije samo stanje u energiji blagostanja. Do energije blagostanja koja nam je neophodna da dođemo do ljubavi prema sebi možemo doći na različite načine. Neki od njih su:

brigom o našoj slici i kako nas vide druge osobe
inspirativnim čitanjem knjiga
kvalitetnim provođenjem vremena sa nama dragim ljudima
uživanjem u samoći prilikom nekih aktivnosti

Sve ovo može biti vrlo korisno za nas, ali to nije suština ljubavi prema sebi. Do energije ljubavi prema sebi se dolazi uz energiju samopoštovanja „promovišući“ naše fizičko i psihičko zdravlje. Na putu ličnog rasta i razvoja postepeno dolazimo do energije samopoštovanja a ona prelazi u zdravu energiju ljubavi prema sebi. Tako postajemo zrelija i samosvesnija ličnost. Mnogo bolje prihvatamo svoje slabosti i mane. Radeći na svom ličnom rastu i razvoju lakše se nosimo sa njima a sa nekima se rastajemo.

Biti u energiji ljubavi prema sebi čini nas saosećajnijim prema sebi i daje nam mogućnost da sebe posmatramo kao ličnost sa svim manama i vrlinama.

 

Kako povećati ljubav prema sebi?

Ljubav prema sebi podrazumeva brigu i negu svog tela

Postoji nekoliko načina kako da povećate ljubav prema saebi. Neki od njih su:

Ponašajte se u skladu sa svojim potrebama

Biti u energiji ljubavi ne znači da ispunjavate želje drugih. To ne znači da ukoliko ste u mogućnosti nećete učestvovati ili olakšati im da zadovolje svoje vlastite potrebe. Npr. ukoliko ste u mogućnosti da pomognete nekome da nešto obavi (posao ili nešto drugo što zahteva vaše angažovanje) to ćete i uraditi. Ali ukoliko je potreba drugih prešla u njihovu naviku i očekivanje da ćete vi obaviti zadatak umesto njih i time im ispuniti želje ugrožavajući sebe i uskraćujući sebi vreme za vlastite aktivnosti to nemojte da radite.

Budite samosvesni i pažljivi.

Osobe koje imaju zdravu energiju ljubavi prema sebi poseduju tendenciju da znaju šta misle osećaju i žele. Oni su svesni onoga što jesu i to sprovode u praksi ne ponašajući se u skladu sa tuđim željama i mislima.

Vodite računa o sebi i svom telu.

Osnovni način da volite sebe je da vodite računa o svojim potrebama. To podrazumeva zdravu ishranu, odgovarajuće fizičke aktivnosti, dobar san, intimnost i zdrave društvene interakcije.

Zaštitite se od toksičnih ljudi.

Zaštitite sebe i svoje najmilije od toksičnih ljudi kako bi ostali u zdravoj energetskoj sredini.

Postavite granice.

Svako ko dovoljno voli i poštuje sebe ima hrabrosti da postavi granice i u nekim situacijama kada se oseti ugroženo na fizičkom, mentalnom ili duhovnom nivou – da kaže NE.

Oprostite sebi.

Opraštanje je jedan od preduslova za lični rast i razvoj. Mnogi od nas znaju da budu jako samokritični. Biti odgovoran za svoje postupke je dobro i lepo, ali da bi smo napredovali i razvijali se, važno je da oprostimo sebi ali i drugima. Osobe koje vole sebe, uče na svojim greškama, prihvatajući sebe onakvima kakvi jesu. Prevazilaženje svojih mana i loših poteza jedino je moguće uz energiju opraštanja prema sebi.

Živite sa namerom – imajte ciljeve.

U životu je jako važno imati bar jedan cilj. Volite sebe i postavljajte sebi ciljeve koji su dostižni za vas. Sagledajte realno svoje potencijale, mogućnosti i okolnosti u kojima živite i tako postavite sebi ciljeve. Najbolje je imati kako kratkoročne tako i dugoročne ciljeve. To će vas podstaći da se lično razvijate i rastete kako u mentalno tako i u duhovnom smislu. Ostvarivanje vaših ciljeva posle izvesnog vremena, dovešće vas u energiju sreće i ličnog zadovoljstva. One će tako same po sebi podstaći još više energije ljubavi prema sebi.

Energiju ljubavi prema sebi, trebamo gajiti, unapređivati i razvijati stvarajući tako bazu za druge zdrave i neophodne energije ljubavi. Sa svim ovim energijama naš život će biti kvalitetniji i uspešniji.

Poznato je da nismo u stanju voleti druge ako ne volimo sebe.

Doći do ljubavi prema sebi nije jednostavno ni lako. Ukoliko želite uspeh u tome, krenite tim putem. Treba imati na umu da je za to potrebno određeni trud i vreme. To je proces kroz koji prolazimo radeći intenzivno na sebi. Na tom putu ako se blokirate ili zastanete rešenja možete potražiti na konstelaciskim radionicama. Tamo su vidljivi i opipljivi rezultati vašeg rada na sebi.

 

Sistemske konstelacije

Srdjan Popovic

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x