Zašto je sunčeva svetlost ODLIČNA za ljudski organizam

Decenijama se plašimo sunca zbog tvrdnji da suncevi zraci izazivaju rak kože i prerano starenje. Ali sve veći broj naučnih istraživanja sugerise da potpuno izbegavanje sunčeve svetlosti nije tako dobra ideja.

 

Evo zašto bi svaki dan trebalo da se sunčate nekoliko minuta:

 

Podiže raspoloženje

“Sunce deluje kroz brojne receptore u mozgu i utiče na naš mentalni status i budnost”, kaže dr. Majkl Roizen, glavni službenik za zdravlje u klinici Cleveland u Ohaju. Umereno izlaganje suncu pomaže vam da poboljšate raspoloženje i fokus povećavanjem nivoa serotonina u vašem telu, (koji je poznat i kao ‘hormon sreće’), čini vas mirnim i budnim. Takođe, „sunčeva svetlost smanjuje rizik od depresije kod osoba koje su izložene riziku sezonskog afektivnog poremećaja (SAD)“, dodaje dr Roizen.

KORONA virus i SUNCE: lekcija iz PANDEMIJE gripa iz 1918. godine

 

Poboljšava san

“Što je vaše izlaganje dnevnom svetlu veće, melatonin ćete proizvoditi noću”, kaže dr Mithu Storoni, lekar, istraživač i autor knjige “Stress-Proof”. Melatonin je vrsta hormona koji „proizvodi pinealna žlezda u mozgu tokom noći“, objašnjava ona. Takođe poznat kao hormon sna, melatonin ima „čitav niz efekata na mozak, od poboljšanja sna do sinhronizacije vaših bioloških satova i smanjenja reaktivnosti na stres“, dodaje dr. Storoni. Uz to, količina dnevne svetlosti koju dobijete je od presudne važnosti za održavanje normalnog cirkadijanskog ritma. “Izobličeni cirkadijanski ritmovi mogu izazvati simptome i depresije i bipolarnog poremećaja, zavisno od obrasca poremećaja”, kaže dr Storoni.

 

Podstiče rast kostiju

Vitamin D je “hormon koji pospešuje apsorpciju kalcijuma i neophodan je za rast i formiranje kostiju”, kaže dr Roizen. Pošto je sunčeva svetlost primarni izvor vitamina D, hormon se takođe naziva “vitaminom sunčeve svetlosti”. “Vitamin D koji se nalazi u našem telu treba aktivaciju. Sunce pomaže da pretvori neaktivne nivoe vitamina D u aktivne”, objašnjava dr Roizen. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (VHO), boravak 5 do 15 minuta sunčeve svetlosti na rukama, nogama i licu dva ili tri puta nedeljno je dovoljno da iskoristite prednosti sunca koje povećavaju vitamin D.

Ako se rodite siromašni, niste krivi – Ako ostarite siromašni, samo ste vi krivi

Pomaže u jačanju imunološkog sistema

“Studije o povezanosti otkrile su da je vitamin D takođe veoma važan u signalizaciji imunološkog sistema. Čini se da je neophodno u adekvatnim količinama da uključite svoju sposobnost pregledavanja ostalih ćelija”, kaže Dr.Roizen. Budući da je redovno izlaganje suncu jedan od najauroznijih načina za povećanje aktivnog nivoa vitamina D u vašem telu, može pomoći i da poboljšate svoj imuni sistem. “Neadekvatni nivoi ovog vitamina povezani su sa povećanom stopom infekcije, raka i smrtnosti nakon operacije”, dodaje on.

Snižava krvni pritisak

Skoro polovina Amerikanaca ima visok krvni pritisak. Prema nedavnoj studiji koju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Edinburghu, umereno izlaganje sunčevim UV zracima može izazvati značajan pad nivoa krvnog pritiska. Niži nivo krvnog pritiska pomaže u smanjenju rizika od šloga i srčanih bolesti.

Može smanjiti rizik od melanoma

Da, dobro ste pročitali! Sigurno izlaganje suncu može vas zapravo zaštititi od raka kože. Prema studiji objavljenoj u časopisu Lancet Journal, koža je izložena ultraljubičastom zračenju kratke talasne dužine (UVB) povezana sa smanjenim rizikom od melanoma. Istraživanje je otkrilo da radnici na otvorenom, koji su bili izloženi redovnoj sunčevoj svetlosti, imaju niži rizik od razvoja raka kože u poređenju sa svojim kolegama u zatvorenom. Pored toga, adekvatna količina sunčeve svetlosti takođe je povezana sa smanjenim rizikom od nekih vrsta karcinoma (uključujući rak debelog creva, jajnika, pankreasa i prostate), sugeriše istraživanje objavljeno u časopisu Environmental Health Perspectives.

Iznenađujuće karakterne crte koje otkrivaju da ste jako inteligentni

Podstice gubitak kilograma

Najnovije istraživanje otkriva da kupanje na jutarnjem suncu može smanjiti telesnu masnoću i pomoći vam da izgubite suvišne kilograme. Studija sugeriše da je samo 20 do 30 minuta ranog jutarnjeg izlaganja suncu dovoljno da snizite indeks telesne mase (BMI) i stanjite struk. Pored toga, istraživanje iz 2017. objavljeno u časopisu Human Resources otkrilo je da studenti koji svakodnevno dobijaju više sunčeve svetlosti bolje rade na testovima. Još jedno istraživanje sprovedeno na Interresortalnom programu neuronauke na Univerzitetu Severozapadnjak u Čikagu, primetilo je da postoji snažna veza između izlaganja dnevnoj svetlosti na radnom mestu i sna, aktivnosti i kvalitu života zaposlenih.

Ali pre nego što bacite kremu za sunčanje i odete na plažu, imajte na umu da, ako ćete biti napolju duže od 15 minuta, trebalo bi da zaštitite kožu nanošenjem krema za sunčanje sa SPF od 15 ili više. Budući da “većini sredstava za sunčanje treba 10-20 minuta rada, ako ih nanesete i odmah izađete na sunce, dobićete ono što stručnjaci smatraju korisnom količinom direktnog izlaganja suncu”, kaže dr Roizen.

A “ako živite severno od LA od Atlante, sunce nema dovoljno energije između 15. oktobra i 15. aprila da poveća aktivni nivo vitamina D. Tokom ovog vremenskog okvira, suplementi su neophodni da bi se izbegao nedostatak”, objašnjava on. Zdravstveni stručnjak takođe naglašava da bi “prosečni pojedinci trebalo da mere nivo vitamina D najmanje jednom godišnje, ili cesce ako menjaju suplemente ili se presele u drugu regiju.”

Prevod: VLADARKA

 

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Zašto je sunčeva svetlost ODLIČNA za ljudski organizam […]

[…] Zašto je sunčeva svetlost ODLIČNA za ljudski organizam […]

[…] Zašto je sunčeva svetlost ODLIČNA za ljudski organizam […]

[…] Zašto je sunčeva svetlost ODLIČNA za ljudski organizam […]

[…] Zašto je sunčeva svetlost ODLIČNA za ljudski organizam […]

[…] Zašto je sunčeva svetlost ODLIČNA za ljudski organizam […]

[…] Zašto je sunčeva svetlost ODLIČNA za ljudski organizam […]

[…] Zašto je sunčeva svetlost ODLIČNA za ljudski organizam […]

[…] Zašto je sunčeva svetlost ODLIČNA za ljudski organizam […]

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x