Govor tela može biti ključ za veće uspehe

Kada se pravilno koristi, govor tela može biti ključ za veće uspehe. Može vam pomoći da razvijete pozitivne poslovne odnose, da motivišete i utičete na svoje zaposlene, poboljšate produktivnost, povezanost sa članovima tima, kao i da predstavite svoje ideje sa više uticaja

Kad zračite svetlošću – nervirate one koji žive u mraku

 

1. Uspravno držanje i lični prostor – Moć, status i poverenje neverbalno pokazujete kroz svoje držanje – upotrebu visine i prostora. Kada imate uspravno držanje, ramena zabačena unazad i glavu držite pravo – izgledate sigurni u sebe.

Ako stojite, izgledaćete moćnije i sigurnije onima koji sede. Ako se krećete, zauzimate dodatni prostor – to ostavlja pozitivan utisak.

Žene! Od muškarca tražite nemoguće!

Ako sedite, izgledaćete moćnije ako položite oba stopala na pod, ruke pozicionirate dalje od tela ili jedan lakat naslonite na zadnji naslon stolice. Raširite svoje stvari na konferencijskom stolu da bi ste zauzeli veću teritoriju.

2. ’Raširite’ svoj stav – Kada stojite skupljenih nogu izgledate neodlučno i nesigurno u ono što govorite. Ali kada proširite stav, opustite kolena i centar ravnoteže prebacite na donji deo tela, imaćete više samopouzdanja.

6 mitova o horoskopskim znakovima

3. Snizite frekvenciju glasa – Kvalitet vašeg glasa može mnogo uticati na vaš ugled na radnom mestu. Govornici sa višim vokalima procenjuju se kao manje saosećajni, nervozni i manje moćni od onih sa nižim frekvencijama glasa.

Jedna od jednostavnih tehnika je da skupite usne i imitirate šumove zujanja i brujanja: “Umm, humm, umm humm ”. Na ovaj način opuštate svoj glas do optimalnog. Posebno je korisno pred važan telefonski razgovor.

Saveti bake: Žena se samo jednom zgadi čoveku i tu nema povratka!

4. Iskoristite moć pređašnjih uspeha – Da biste prikazali samopouzdanje uvek morate biti optimista. Razmišljajte o svojim pređašnjim uspesima na koje ste ponosni. To ne mora da bude vaš profesionalni život, uspeh je uspeh u svim sferama. Sami prizovite osećaj sigurnosti i moći  – izgledate onako kako razmišljate. To koristite pre važnih sastanaka i javnih nastupa.

5. Snaga poze – Istraživanje o efektima držanja tela, sprovedeno na Harvardu, pokazalo je da treba držati telo u ekspanziji – pozi ‘velike moći’. Poza kada ste leđima naslonjeni na naslon stolice, sa rukama iza glave i nogama podignutim na sto za svega dva minuta podstiče veći nivo testosterona – hormona koji su direktno povezani sa dominacijom i moći, a smanjuje nivo kortizola – hormona stresa.

Zašto biramo partnere koje biramo?

6. Kontakt očima – Održavajte kontakt očima. Možda ste stidljivi ili introvertni ali u svetu posla svi će očekivati od vas da ih gledate u oči dok razgovarate.
Ako vam to ne polazi za rukom vežbajte na taj način što ćete pri svakom susretu ili upoznavanju gledati sagovornika toliko dugo u oči da primetite koje su boje.

7. Gestikulacija – Tzv. ‘Brokina zona’ je deo mozga koji je zadužen za govor i on je  aktivan ne samo kad govorite već i kada gestikulirate.

Gestikulacija tokom govora može podstaći vaše razmišljanje, što poboljšava verbalni sadržaj. Govor je manje neodlučan kao i korišćenje pauza i poštapalica. Eksperimentišite sa gestikulacijom i pronađite način na koji ćete jasnije formirati misli i sklapati rečenice.

Preporučljivi su tzv. ‘otvoreni gestovi’: opušteni pokreti, gestovi reširenih ruku – pokazivanja dlanova. To su signali iskrenosti i kredibiliteta, pokazuju da ništa ne krijete.

Pročitajte nečiji govor tela…

8. ‘Zvono’ poza – Često ćete zapaziti ovu pozu ruku kod predavača, govornika i političara kada su sigurni u poentu kojoj se približavaju.To je tzv. ‘zvono’ poza kada se obe šake dodiruju samo vrhovima prstiju. Koristite ovaj stav kada želite da projektujete osudu i iskrenost u vezi sa zaključkom teme o kojoj izlažete.

9. Prikrijte nervozu – Kada smo nervozni nesvesno počinjemo to da prikrivamo nekim blagim oblicima dodirivanja: češkanjem, trljanjem rukama, igranjem nakitom, dodirivanjem pramena kose i sl. Kada primetite ovo ponašanje kod sebe, zaćutte, udahnite duboko, postavite noge čvrsto na pod a ruke ili na krilo ili na sto. Tišina šalje poruku da ste mirni I sigurni.

Naš uspeh puno zavisi od izbora partnera – naučno je dokazano

10. Stisak šake – Uvežbajte savršen stisak, jer je dodir jedan od najmoćnijih neverbalnih načina komunikacije. Pravo rukovanje vam može doneti instant kredibilitet  ali vas i pogrešno predstaviti sagovorniku.

Dakle, stisak pri rukovanju ne treba da bude ni prejak ni preslab. Ovo prvo govori da ste siledžija a drugo da ste mogući slabić.

11. Moć osmeha – Osmeh ima snažan uticaj na sve nas. Ljudski mozak voli srećna lica i može ga registrovati na razdaljini od 300 metara – dužini jednog fudbalskog terena.

Osmeh vas karakteriše kao pristupačne i pouzdane, i direktno utiče na to kako ljudi reaguju na vas. Kada se nekom nasmejete, on će vam skoro sigurno uzvratiti osmeh a to direktno utiče na osećanja i pozitivno menja njegovo emocionalno stanje.

 

Izvor:BIZLIFE

4.7 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Govor tela može biti ključ za veće uspehe […]

[…] Govor tela može biti ključ za veće uspehe […]

[…] Izvor : Vladarka […]

[…] Govor tela može biti ključ za veće uspehe […]

[…] Govor tela može biti ključ za veće uspehe […]

2 years ago

[…] Govor tela može biti ključ za veće uspehe […]

[…] Govor tela može biti ključ za veće uspehe […]

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x