Zašto je oholost (ponos) greh kojeg Bog najviše mrzi?

Značenje pojma OHOLOST

uobraženost, prepotencija, arogancija, osornost, gordost, nadmenost, izveštačenost, narcisoidnost, taština, naduvanost, drčnost, kočopernost, samoljublje, bahatost, umišljenost, sujeta, drskost, bezočnost, visokoparnost, hvalisavost, samodivljenje, sujetnost, obesnost, pretencioznost, osionost, drzovitost, kaćipernost, obest, bezobrazluk, bezobzirnost, prostota, samoljubivost, pokondirenost, razmetljivost, samodopadnost, grubost, nadutost, arogantnost, ponos

Greh bluda ima tu osobinu da sjedinjuje dva tela, mada na nezakonit način, u jedno

Oholost je greh koji Bog najviše mrzi i prvi je od sedam smrtnih grehova. On je i prirodno pre ostalih jer čitamo: ”oholost dolazi pred propast.” Kao duševno i moralno stanje prethodi gotovo svim drugim gresima.

 

 

Šta je oholost?

 

Svaki je greh zapravo sebičnost u bilo kojem obliku, ali oholost sadrži prekomerno poštovanje samoga sebe, uživanje u vlastitoj superiornosti i nadmoći nad drugima. Sveto pismo kaže u Mudrim izrekama 16,5: ”Mrzak je Jahvi svatko ohola duha: takav zaista ne ostaje bez kazne.”…

Oholost može poprimiti razne oblike, ali svi proističu iz ohola ljudskog srca. Neki su oholi zbog svog izgleda ili pristale vanjštine, drugi zbog svoje rase, neki zbog svog posla, a neki opet zbog društvenog položaja

Šta žene razotkriva kad imaju ljubavnika?

Oholost je uzrokovala Luciferov pad

 

Oholost može biti duhovna, intelektualna, materijalna ili društvena.

 

Najodvratnija je duhovna oholost. Upravo je taj greh, uzrokovao Luciferov pad. Tu je zapravo početak svakog greha. U Izaiji 14,12-15 piše: ”Kako pada sa nebesa, Svetlonošo, Sine Zorin? U svom si srcu govorio: Uspeću se na nebesa, povrh zvezda Božjih presto ću sebi dići. Na zbornoj ću stolovati gori na krajnjem severu. Uzaći ću u visine oblačne, biti jednak Višnjemu. A sruši se u Podzemlje, u dubine provalije!”

Lucifer pet puta kaže ”Ja ću”. ”Biću iznad Boga.” Oholost njegova srca prvi je greh počinjen u svemiru. Kada i mi, poput Lucifera, postajemo zadovoljni samim sobom i uobraženo neovisni, tada smo na opasnom tlu

Bog osuđuje duhovnu oholost

 

Bog osuđuje duhovnu oholost jer ona uzdiže vlastitu vrlinu, a ne pouzdaje se u milost Božju. Ona u nama izaziva i potiče prezir i potcenjivanje drugih i čini nas podlima prema bližnjima. Nagoni nas da kažemo kao nekad farisej: ”Bože, hvala ti što nisam kao drugi ljudi.”…

BAHATOST karakteriše pokušaj osobe da uzme više nego što joj pripada

”Bog se protivi oholima, a poniznima daje milost.” (Jk 4,6). Biblija nas uči da je oholost greh. Svaki je oblik oholosti kamen spoticanja na putu u Božje kraljevstvo. Najveći greh koji sprečava ljude da uđu u kraljevstvo jeste greh oholosti. Oholost je greh koji Bog, čini se, najviže mrzi.

„Ako vidite osobe koje druge preterano hvale, pospite prašinu u njihovo lice“, jer je Allahov Poslanik, s.a.v.s., znao da će taj čin prouzrokovati oholost u duši onoga kome se to čini.
Oholost je kada sebe vidiš iznad drugih i da druge omalovažavaš, misleći da više vrediš od njih.
Može se zasigurno reći za oholost da je to jedan vid nepravde, jer osoba koja se oholi ne pridaje pažnju svojoj okolini. Oholi profesor za kojim student mora pola dana skakati po fakultetu ili školi je nepravedan prema tom studentu, a jedini način da mu taj greh bude oprošten jeste da mu dotični student oprosti.
Drugim rečima, oholost je prisutna na svakom koraku. Potrebno je da se covek sačuva te loše osobine zbog  bozijeg gneva.

Postavlja se pitanje: Kako prepoznati oholu osobu? Koji su to znakovi oholosti?

1. Kada ide sa nekim, nastoji da ne ide uporedo, nego ostavlja osobu sa kojom ide iza sebe.
2. Često se ljuti ukoliko neko namerno ili nenamerno ne pridaje pažnju njemu i njegovom mišljenju.
3. Nije spreman da se izvini, čak i kad uvidi da je u potpunosti bio u krivu.
4. Preosetljiva na kritiku i odbacivanje
5. Ima izraženu želju da dobije potvrdu od strane drugih ljudi
6. Ima nisko samopoštovanje
7. Čvrsto se identifikuje sa svojim egom i grčevito se drži te idenitifikacije
To su samo neke osobine osobe koja je ohola.
Onaj ko u ime Boga bude skroman, Bog će ga uzdići.
Drugim rečima, nije potrebno da brineš da li ćeš u očima drugih biti veliki i priznat ili ne, jer postoji garancija da ćeš biti uzdignut od vise sile kada za to dodje vreme.

Kako izbeći ovaj greh?

 

Ko želi da bude skroman i da i onu trunku oholosti izbaci iz sebe neka uradi sledeće:

 

Neka se druži sa siromašnijim od sebe, neka popije kafu sa kolegom nižeg ranga, neka opere suđe u kući, neka poseti siromašne rođake, na posao dođi peške a ne u automobilu, ne veseli se kada te neko pohvali i ne ljuti se kada te neko kritikuje.

 

Priznajte ga i ponizite se pred licem Božjim. Dođite do krsta Isusa Hrista i ”težite među sobom za onim za čim treba da težite u Hristu Isusu”? (Filipljanima 2,5)

DUHOVNOST: Stagnacija i nedostatak volje

 

Nikakva taština ni oholost ne vode nas Bogu ni u Božje kraljevstvo. Bog će nas primiti samo onda ako se ponizimo i priznamo svoje grehe, a Isusa Hrista prihvatimo kao svoga Spasitelja.

 

4.3 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Zašto je oholost (ponos) greh kojeg Bog najviše mrzi? […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x