Za darove sudbine treba dati nešto zauzvrat

Darovi sudbine nisu samo pokloni. To je razmena.
Kao u igri u kojoj učesnici razmenjuju poklone; stvari i usluge. Možete odabrati predloženi poklon i dati za njega svoj. Uzvratiti. Šta imate, to i poklanjate. Po svom izboru i svojim mogućnostima, iskreno.

I jedna žena je izabrala prelep broš – leptir od čistog srebra. Prva je ugledala tog leptira i odmah ga je naručila. A u zamenu bilo joj je žao da nešto da; bila je pohlepna, pa je čitav dan provela na sajtove sa akcijama, gde se može dobiti nešto besplatno. I pošto je dobila leptira, poslala je u zamenu starog i prljavog plišanog medveda. Najradije ništa ne bi poslala, ali se plašila da joj više neće biti dozvoljeno da učestvuje u igri. Oni koji nisu ništa poslali mogli su biti isključeni. A sve ostalo je bilo po sopstvenom nahođenju. Kakav poklon želiš, takav i pošalji. To je stvar tvoje savesti.

A ona je imala dovoljno savesti da pošalje medveda. I plašila se da će morati da plati pošiljku. Broš je stavila u kutiju u kojoj je bilo mnogo vrednih stvari. I takvi gubici su je počeli progoniti, da su ubrzo postali prazni i bankovni računi, i kutije i ormari … I život je postao prazan; muž je otišao, sin je prestao da razgovara.

A žena koja je dobila malog medveda pomislila je da medvedić ima simpatično lice. Sladak je! Tako joj ga je žao, jasno je da niko nije mario za njega. Oprala je medveda, zašila mu rane, stavila ga na sofu. I bilo joj je drago što njen broš raduje neku sirotu ženu. Jer, samo bi siromašan čovek poslao medveda u zamenu..

​Nakon nekog vremena žena koja je primila medveda srećno se udala. Bila je medicinska sestra; na poslu se upoznala sa penzionisanim pukovnikom. On se oporavio i zaprosio je. Dobar i situiran čovek. Žena je pozvana da radi u novom medicinskom centru sa odličnom platom. Medvedić je sada sedeo na novoj sofi u novom stanu …
Darovi sudbine zahtevaju adekvatnu razmenu, eto u čemu je stvar. Balans treba poštovati; pravila etike treba poštovati.

Ako ste dobili nešto dobro: novac, ljubav, ozdravljenje, posao, treba učiniti nešto dobro, dati nešto. Iskreno, od srca. Treba obavezno zahvaliti onome koji je učinio dobro. Ili dati deo nekom drugom.

Lukaviti sa sudbinom je beskorisno; u svakom slučaju će izvršiti plaćanje sa kamatom i pomnožiti kaznu sa lukavstvom. A ako ste dali mnogo, ne očekujući ništa, stići će nagrada. I ne od onoga kome ste dali nešto, već iz drugih izvora. Izvora je mnogo! Razmena traje večno …

Anna Kirjanova

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x