Šta ženu čini FATALNOM, a muškarca NEODOLJIVIM?

FATALNE ŽENE

Kada se pomene izraz „fatalna žena“ prvo što nam padne na pamet je zanosna lepotica, tajanstvena, privlačna, neodoljiva, ona koja ostavlja bez daha… Ipak, sam pojam prvenstveno je označavao prelepu, ali opasnu ženu, koja je muškarca potpuno opčinjavala svojim čarima, ali ga je na kraju odbacivala, često i ubijala. Izraz potiče iz francuskog jezika „femme fatale“ i u doslovnom prevodu označava sudbinsku, ali smrtonosnu ženu. Sam izraz popularisan je u filmovima 20. veka, a kako je zapisao jedan francuski filmski kritičar „Fatalna žena je kamenog srca ispod seksi kombinezona od crne svile. Ona jednostavno uništava muškarce“. I to je prava suština pojma fatalna žena. Ona svoje čari naglašava telom, a harizmom prikriva svoj pravi karakter. Potpuno izludi muškarca, uzme od njega ono što želi, i na kraju ga odbacuje kao nepotrebnu stvar. Muškarac je toliko opsednut njenom lepotom i seksualnim čarima, da bi za nju učinio apsolutno sve.
Ipak, u svakodnevnom životu „fatalna žena“ ne uzima život, ali ga često potpuno određuje i ostavlja neizbrisiv trag.
Ali, bez obzira na definicije, postoji li jedinstven odgovor koje su to žene fatalne? Šta ih čini toliko neodoljivim? Da li je to seksi telo, lepota, harizma, način na koji postupaju sa muškarcima…? Da li se pojam „fatalne žene“ menja sa planetarnim trendom „savršene žene“? Ili tu fatalnost one jednostavne nose u sebi, bez obzira na prihvaćene predstave o lepoti?
Psiholozi tvrde da su „fatalne žene“ u stvari one koje „zrače“, imaju dozu tajanstvenosti u sebi, urođeni seksepil, pa muškarcu koji ih posmatra deluju nedokučivo, misteriozno, tajanstveno. Nije, dakle, stvar ni u seksi telu, izazovnoj haljini, crvenom karminu ili parfemu koji stavlja. Tajna je u izrazu lica, gestovima, ponašanju, govoru i držanju tela. Žena izgleda fatalno kada je neosvojiva, neukrotiva… Ona ostavlja muškarca potpuno zbunjenog, ne može da shvati šta je to na njoj što ga toliko privlači, tvrde stručnjaci.
Prof. dr Jovo Toševski kaže da „fatalnost“ odražava stanje retke sposobnosti da se emocionalna memorija drži mirnijom nego kod “nefatalnih” ljudi. On tvrdi da žena nikada nije fatalna dok je sama, već samo kada je okružena muškarcima. Taj atribut daje retka aktivacija emocionalnih zapisa, što se događa samo kada se ženi na licu ocrtavaju neodređene, često nesvesne memorije, koje nisu u vezi sa muškarcem sa kojim ona razgovara. Njene misli u tom času nikome nisu upućene, nema fiksiranu emocionalnu nameru. Zbog toga muškarac ne može da dokuči šta ona misli i želi. To je, po rečima ovog stručnjaka, „tajna fatalnosti“.
Takođe, psiholozi tvrde da je pored toga što žena deluje mnogo fatalnije kada se stiče utisak da nikome ne pripada, najprivlačnija kada je u društvu muškarca koji je pogrešno ubeđen da je ona njegova.
Ono što krasi „fatalnu ženu“ jeste nenamešten, iskren osmeh, koji potiče od njenog zadovoljstva samom sobom. Žene koje su svesne svojih kvaliteta, koje umeju da budu srećne i ispunjene i kada su bez emocionalnog partnera, fatalnije su od drugih, pokazuju istraživanja. Fatalne su i one žene koje umeju da „čitaju“ muška lica, odnosno one koje znaju šta je muškarcu na pameti, a inače su bolje u tumačenju neverbalnih znakova i govora tela. One koje kod muškaraca umeju da stvore iluziju da su fatalne, njih će oni tako i doživljavati. Ne moraju imati ni savršeno telo, ni prelepu kosu, ni nežnu kožu. Neke su jednostavno jako upečatljive, sposobnošću manipulacije i snagom svoje ličnosti svakog muškarca ubediće da su fatalne. Ona koja ume da za muškarca ostane enigma i tajna, ostaviće najdublji trag.
Neki teoretičari tvrde da je fatalnost urođena, odnosno da se žene rađaju predodređene da budu seksepilne i neodoljive. Postoje prelepe žene koje su muškarcima kratko zanimljive, ali i one manje atraktivnog izgleda koje su toliko upečatljive da muškarci potpuno „izgube glavu“ za njima. Fatalnost je i energija kojom žena zrači, a zračiće dobro samo ako je zadovoljna sobom.
Seksolozi tvrde da će, sa aspekta seksa, muškarci doživljavati žene fatalnijim što su strastvenije i spremnije da ugode partneru.
Zanimljivo je da muškarci kao „fatalnu ženu“ uvek navode neostvarenu ili neprežaljenu ljubav, vrlo retko svoje stalne partnerke. Psiholozi tvrde da nas ono što nismo proživeli, ono o čemu samo maštamo najviše kopka i intrigira, zbog čega takve ljubavi doživljavamo kao najfatalnije.

NEODOLJIVI MUŠKARCI

Šta je to što muškarca čini neodoljivim? Da li je to njegov savršen fizički izgled, izvajano telo, „dubok“ džep, moć, status, energija…?
Psiholozi tvrde da je moć muškaraca u harizmi, odnosno u sposobnosti da ženu kroz razgovor zainteresuju za sebe. Žene ne mare mnogo za fizički izgled, odnosno primete ga samo prilikom prvog susreta. Mnogo im je interesantnije ono što je „unutra“.
Dok su muškarci uglavnom vizuelni tipovi i retko će se zainteresovati za ženinu ličnost ukoliko im se ona fizički ne dopada, žene će lakše dati šansu muškarcu koji im se na izgled ne dopada, ali ima „ono nešto“ u sebi što ih privlači. Upravo je to tajna muške neodoljivosti, tvrde stručnjaci, odnosno energija kojom muškarac zrači i daje do znanja da je jak i pun samopouzdanja.
Ništa više ne zadivljuje ženu nego sposoban muškarac, kojeg nijedna okolnost ne može iznenaditi, tvrde stručnjaci za ljubavne odnose. Moć i umeće da svaki problem brzo reši čine ga magnetom za suprotan pol. Većina žena voli da se pored muškarca oseća sigurno i ako im on to pruži, dobiće njihovu naklonost i ljubav.
Takođe, muževnije muškarce, sa viškom hormona testosterona, žene doživljavaju kao neodoljive, pokazalo je jedno istraživanje.
Muško samopouzdanje možda je i najvažnije u „formuli“ neodoljivosti. Ništa nije privlačnije od muškarca koji ima vere u sebe, to je afrodizijak bez konkurencije. Ta vrsta moći delotvornija je i od materijalne, a činjenici da je on zadovoljan u svojoj koži, malo koja žena može odoleti. Žene neodoljivim doživljavaju i duhovite muškarce, koji umeju da ih nasmeju, a britak muški intelekt i obrazovanje muškarca takođe ga čine neodoljivim jer je veoma “na ceni” da može da se uključi u razgovor o aktuelnim temama i da ima određen nivo opšte kulture.
Psiholozi tvrde da su najveći zavodnici oni muškarci koji ponešto znaju o „ženskim“ temama. Kao što svakom muškarcu prija žena koja se razume u fudbal, ženi će jako imponovati ukoliko sluša ono što mu ona govori. I, naravno, džentlmeni su uvek u modi! Muškarac koji otvori vrata automobila, pridržava kaput i pruža ruku ženi koja silazi niz stepenice, ima velike šanse da dobije epitet „neodoljiv“.
Jedno istraživanje pokazalo je da muškarci koji imaju monotone, jednolične glasove bez velikih oscilacija u tonovima, žene doživljavaju privlačnijim. Jednolični glasovi povezani su sa karakteristikama kao što su snaga i samopouzdanje, tvrde istraživači, pa muškarci sa ovakvom bojom glasa imaju više partnerki i žene ih pamte kao bolje ljubavnike.
Stručnjaci veruju da je jednoličan glas kao simbol autoriteta i nezavisnosti vrlo privlačan, a kao primere za takve vokale naveli su glumce Džordža Klunija i Klinta Istvuda. Obojica imaju monotone glasove, a ženski deo populacije smatra da su jako seksepilni. Dubok glas i umeće da verbalno izraze osećanja, učiniće da ih žene dožive kao neodoljive, a u prilog tome ide i istraživanje koje je pokazalo da žene neprivlačnima doživljavaju muškarce koji ne znaju da artikulisano izraze osećanja, iako su fizički izuzetno atraktivni.

OD SAMSONA I DALILE

Prve „fatalne žene“ istorija beleži još u Starom veku. Zbog prelepe Jelene Trojanske zaratile su dve najmoćnije države, dok su za Kleopatrom, egipatskom kraljicom, ludovali vladari i vojskovođe. Tu je i Dalila, koja je zavela Samsona koji je zbog nje oslepeo, sumerska boginja Ištar, oličenje seksa i greha, pa prekrasna Afrodita koja je svakog muškarca ostavljala bez daha. Takođe i filmsko platno prepuno je fatalnica. Od Lane Tarner, Rite Hejvort, Merilin Monro, Barbare Stenvik do Šeron Ston i Monike Beluči… Sve su bile žene neobične lepote i harizme.
Što se muškaraca tiče, svake godine sastavljaju se liste najprivlačnijih i zanimljivo je da su na listama uglavnom muškarci sa javne scene, najčešće glumci. Iako se pojam muške lepote i privlačnosti menja, glumci suvereno vladaju listama najpoželjnijih. Psiholozi to tumače harizmom koju oni pokazuju igrajući svoje uloge.
„Džordž Kluni, koji je godinama na listi najpoželjnijih muškaraca možda nije najveći lepotan, ali način na koji je prikazan u svojim filmovima – kao sposoban, šarmantan i neustrašiv, dovodi ga do vrha ovakvih lista, jer žene jednostavno vole snalažljive i dominantne muškarce“, tvrdi Džon Epl, vođa istraživanja.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Šta ženu čini fatalnom, a muškarca neodoljivim? […]

t_granic
4 years ago

Sjajno. Danas za fatalne zene, na zalost, smatraju najjednostavnije, skromne i iskrene devojke, koje inaju osnovni nivo kulture…ponasaju se prirodno …vjeruju u ljude i ljudima, pa ispadaju slatko naivne, citaj glupe…Zasto zalosno…zato sto je vecuna zena danas upravo suprotna od navedenih osobina…plus totalno plasticna, markirana, cesto pijana po splavovima, ne zna da kuva i tim se jos i hvali. Jednostavno poremecen sistem vrednosti…porodica u krizi i eto kako nastaju fatalne zene….slucajno. A muskarci…ne znam…valjda svaka osoba na svetu ima svog fatalnog muskarca ili zenu…i samo je pitanje dana kada i da li ce imati srece da se sretnu. Mada …to… Read more »

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x