Ova veština je neophodna za uspeh na svim životnim poljima

Čitav život se u suštini svodi na usmeravanje vremena i energije kojima raspolažemo. Bez usmerenosti, život nekontrolisano curi, izliva se i rasipa. Biti neprestano rastrojen i podložan svakakvim ometanjima i podražajima je znak nedostatka discipline, što je ponovo sve očiglednije u današnjem svetu gde je, čini se, svako upravljan zvucima i signalima elektronskih uređaja.

Život bez plana je haotičan, ali čim postoji plan, to zahteva principe“, rekao je Seneka, dodajući da „ništa nije sramotnije nego nesigurno i promenljivo ponašanje“.

Ne zaboravite da svaki trenutak dopuštanja da vam nešto odvuče pažnju predstavlja gubitak: gubitak produktivnosti, gubitak vremena, gubitak usmerenosti na životni cilj. A sve ono što vam odvlači pažnju od istinski bitnih stvari su – smetnje. To mogu biti male dnevne smetnje kao telefoni, televizija i internet, ali i mnogo ozbiljnije, one koje podrivaju temelje egzistencije, kao loš odnos prema finansijama ili otrovna veza u kojoj iz koje ne izlazite.

Opseg naše pažnje je uvek konačan. Potrebno ga je čuvati sa smrtnom ozbiljnošću, uklanjajući smetnje ili uklanjanjući sebe iz okruženja koje nam smeta. Vi ste ono na šta se usmeravate, pa budite odgovorni za to čemu poklanjate pažnju.

 

Autor: Momir Iseni

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x