Ne opraštajte čoveku tek tako. Naročito – muškarcu.

 Ne opraštajte čovjeku tek tako. Naročito – muškarcu.
​Svima već manje-više razvijenim ljudima je pozanto da se oprošaj i traženje oproštaja je – blago. To čisti dušu, ukalanja uvrijeđenost, zavisnost, pomaže u obnavljanju međusobnog razumevanja, harmonizuje sopstveni život. Na kraju krajeva, ne dozvoljava razvijanje destruktivne psihosomatike.

Možda bismo prvo trebali da se razbijemo da bi postali celi

​Tokom mnogih godina, iskustva psihotehnika, meditacije i drugih radova na sebi i svojim emocijama, kao i praćenjem klijenata i njihovih priča, stekla sam jasno uvjerenje – ne treba čovjeku oprostiti, ako nije ništa za to učinio, nije zatražio, nije učinio nikakv postupak. Naročito – muškarcu. To kvari. To uči da je sve dozvoljeno.

​To ukazuje na odsustvo vaših ličnih granica i daje čovjeku pravo da tako postupa sa vama. Tražiti oproštaj i opraštati – to je duhovno, ali radi samo sa onima koji imaju isti nivo vrijednosti i razvoja kao i vi.

Ono što ne morate drugima da objašnjavate…

U svim drugim slučajevima, tražite oproštaj od Boga, molite za sebe i čovjeka, tražite oproštaj u sebi za to što ste dozvolili negativ u odnosu prema sebi, što ste bijesnjeli, ljutili se. To zbog toga da bolest ne navučete na sebe. A od čovjeka se udaljite: “Bog će mu oprostiti.”

Zašto muškarcima posebno? Jer su ih od djetinjstva učili da se hvaliti i kritikovati muškarac može samo za dejstva, a ne za stanja. Za njih, normalna logika je – učini nešto da bi ti oprostili.

Svaki čovek želi da prevaziđe svoje probleme i da se promeni, a to je nemoguće bez ljubavi

Ako žena to radi tek tako, to se ne uklapa u mušku sliku svijeta. To je slično kako da se kaže dječaku: “Ti si lijep”. Prijatno, ali zbunjuje. I nije jasno šta dalje da radi sa tim.
U principu, tražite oproštaj od Boga, oprostite sebi, a onome ko vas je uvrijedio – Bog će oprostiti. Dok sam ne priđe vama.

Lilija Akhremčik

bebamur

1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Ne opraštajte čoveku tek tako. Naročito – muškarcu. […]

[…] Ne opraštajte čoveku tek tako. Naročito – muškarcu. […]

[…] Ne opraštajte čoveku tek tako. Naročito – muškarcu. […]

[…] i pomažu da se razvijamo? Možda bismo prvo trebali da se razbijemo da bi postali cjeloviti. Ne opraštajte čoveku tek tako. Naročito – muškarcu. Svi mi u životu se susrećemo sa razdvajanjem. Ovo je jedna od najtežih stvari u životu. […]

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x