Kortizolski stomak: Kako se osloboditi stresnog sala

Svaki put kad je naše telo pod stresom, kortizol se oslobađa u krvotok

Najnovija istraživanja pokazuju da visok nivo kortizola, hormona stresa, može da bude „okidač” za niz zdravstvenih nevolja, uključujući gojaznost i srčane bolesti. Dr Ričard Vinštajn, autor knjige „Stres-efekt”, otkriva jednostavan metod da obuzdate kortizol – bez obzira koliko vam je život stresan.

Prenatrpani rokovnik, porodična svađa, gomila neplaćenih računa, propalo letovanje… Nema sumnje da svakodnevni problemi izazivaju stres, zbog čega nadbubrežne žlezde luče još više kortizola, moćnog hormona stresa koji uzrokuje anksioznost, hronični zamor, gojaznost, depresiju, oslabljeno pamćenje i srčane bolesti.

Ono što su naučnici tek nedavno otkrili jeste podatak da stres nije jedina stvar od koje kortizol leti u nebo. Čak i kad vam je sve u životu potaman, nezgodni hormon može da izmakne kontroli!

 

Razlog? Zapaljenje!

„Organizam u zapaljenju vidi znak opasnosti i reaguje snažnim mlazom kortizola”, objašnjava dr Ričard Vinštajn. I – predlaže jednostavan program koji u roku od 24 sata smanjuje proizvodnju kortizola. „I kad ne možete da utičete na spoljne stresove, možete da se pridržavate plana koji će vas za samo dve nedelje učiniti smirenijim, srećnijim, zdravijim i jačim”, kaže dr Vinštajn. Potrebno je da:

 

-Izbacite namirnice koje izazivaju zapaljenjske procese

Primer? Soda, sve pohovane i pržene namirnice, krekeri, keks, kolači i ostali „skrobni” proizvodi. Umesto toga, posni proteini, voće, povrće i mahunarke, plus cele žitarice. S odnosom 85 procenata antizapaljenjskih namirnica i 15 procenata omiljenih „grehova” značajno smanjujete lučenje kortizola, kaže ovaj lekar. Počnite već danas – istraživači tvrde da će kortizol pasti za 14 procenata tako reći odmah.

 

-Pozovete minerale u pomoć

Ako vam je život sazdan od stresova, pokušajte sa kalcijumom, magnezijumom i cinkom. Ovi minerali prirodno smiruju i hrane nadbubrežne žlezde, smanjuju zapaljenje tkiva i krvni pritisak, ublažavaju napetost mišića i sprečavaju nesanicu – sve zajedno dovoljno da nivo kortizola opadne. Istraživanja, nažalost, pokazuju da čak 80 procenata svetskog stanovništva ne unosi dovoljno ovih važnih minerala! Dr Vinštajn preporučuje suplement koji sadrži 1.000 mg kalcijuma, 400 mg magnezijuma i 15 mg cinka.

 

-Stavite i sebe na led

Ako pripadate masi onih koji se svakodnevno bore sa bolom u mišićima ili zglobovima, verovatno redovno pijete brufen ili neko drugo sredstvo protiv bola. Velika greška! U prošlosti je normalan način da prekratimo muke bila kesa s ledom. Dr Vinštajn joj i danas daje prednost jer, za razliku od većine analgetika, „ne izaziva gastrointestinalna zapaljenja koja pokreću veliko oslobađanje kortizola”. Za kontrolu bola uzmite acetaminofen, koji nema to dejstvo, i češće se oslanjajte na kesu s ledom: na bolno mesto se stavlja 20 minuta, najmanje dva puta dnevno, u dužini od četiri nedelje.

 

-Priznate svima šta vas muči

 

U stvari, ne svima, ali bar nekom – biće vam lakše! Studije pokazuju da ljudi koji saopštavaju svoje brige poverljivom prijatelju mogu lučiti i do 400 procenata manje kortizola od onih koji sve drže u sebi.

 

Kortizol do neba?

Organizam izbacuje crvenu zastavicu kad hormoni stresa izazovu zdravstveni haos: dole su nabrojane njegove najčešće komponente. Proučite ih i vidite koje se odnose na vas. Ako ih ima tri ili više, to može biti znak da vas je stres uzeo pod svoje.

 

Ja..

Često škripim ili škrgućem zubima (ponekad i u snu).
Grizem nokte ili olovku.
Ratujem sa groznicom ili gljivičnim infekcijama.
Neraspoloženje, razdražljivost ili potištenost moje su redovno stanje.
Ne mogu da kontrolišem nagon prema nezdravoj hrani ili slatkišima.
Patim od lošeg varenja, naduvenosti i drugih stomačnih tegoba.
Creva nikako da se srede: ili konstipacija ili dijareja.
Seks me više ne zanima kao nekad.
Premenstrualni sindrom (PMS) je vrlo bolan (važi samo za žene).
Redovno osećam grč, bol ili slabost u mišićima.
Čini mi se da se češće razboljevam (ili duže bolujem) od drugih .
Prešlo mi je u naviku da se mrštim ili skupljam obrve.
Često dišem brzo i plitko.
Umor me nikad ne napušta.
Imam kožne osipe, groznicu ili akne.
Borim se i da zaspim i da ostanem budan/na.
Glava me boli bar jednom nedeljno.
Nalivam se kafama i kolama da me rasane i prodrmaju.
Ne mogu da zaspim ako ne gucnem čašicu žestokog pića.
Jedem i kad nisam gladan/na ili preskačem obroke.
Postajem zaboravan/na ili se teško koncentrišem.
Osećam malaksalost i tromost – kao da me je pregazio brzi voz.

 

Pokušajte sa preparatom – folinomel

​Konstantno povećan nivo kortizola dovodi do gomilanja sačuvanih triglicerida u visceralnim masnim ćelijama, naročito u predelu stomaka. Otuda naziv – stresno salo, kortizonski stomak. Ovo dovodi do sazrevanja masnih ćelija i povećanje proizvodnje kortizona na nivou tkiva.

 

Kortizolski stomak – rezultat je često povišenog “nivoa kortizola”

 

Insulinska rezistencija takođe ometa održavanje zdrave težine ili gubitak težine bez problema. Ako ćelije ne primaju neophodno gorivo (glukozu), jer je dejstvo insulina blokirano, mozak donosi logičnu odluku – da jede više hrane pri tome visokokalorijske, što dovodi do povećanja tjelesne težine. Takođe, kortizol utiče na želju za određenom hranom (naročito za slatkišima) i povećava apetit, koji utiču na druge hormone i procese u organizmu, izazvane stresom.

 

Postoje li načini da se oslobodi stresne gojaznosti?

 

Držite kilograme pod kontrolom i oslobodite se stresnog sala pomoću plana koji se sastoji od 5 stavki:

 

1. Aktivirajte mišiće

 

Aktivno vježbanje, koje uključuju maksimalan broj mišića (sklekovi, čučnjevi, posebno sastavljeni planovi treninga), omogućavaju organizmu da pobegne od stresa. Tokom vježbi, krv cirkuliše brzo, što pomaže u neutralizaciji negativnih efekata kortizola. Međutim, čak i 18- minutno hodanja 3 puta nedeljno pomažu u smanjivanju nivoa hormona stresa za 15%.

 

2. Ne žurite kada jedete

 

U stanju stresa, brzo gutamo hranu, praktično bez žvakanja. Takvo ponašanje u ishrani neizbježno dovodi do povećanja porcija i pojavljivanja kortizolnog stomaka. Ne žurite, uživajte u svakom komadu hrane, obratite pažnju na osjećaj sitosti, kako se stresno salo ne bi deponovalo u predelu stomaka i drugim problematičnim područjima.

 

3. Pristupte razumnim dijetama

 

Konstantne dijete povećavaju nivo kortizola za 18%, pored toga, rigidne dijete već odavno nijesu priznate kao najbolji način za uklanjanje viška kilograma, koji se, po pravilu, vraćaju. Isto tako, ako poželite slatko ili drugu štetnu hranu, bolje je da sebi dozvolite mali slatkiš. I ne zaboravite na doručak!

 

4. Ne pijte kafu u stresnim situacijama

 

U stresnim situacijama, bolje je ne upotrebljavati kofein, koji dodatno povećava nivo kortizona. Jedna šoljica kafe tokom stresa neće učiniti ništa loše, međutim, ako postane navika, stresna masnoća će se vrlo teško ukloniti.

 

5. Spavajte dobro

 

Možda jedan od najefikasnijih metoda borbe protiv stresa je spavanje. Nažalost, nije u svakoj stresnoj situaciji moguće leći i spavati, ali treba da pratite da pravilno spavate noću – kako bi se vaša sposobnost da se suprotstavite stresorima povećala. Osloboditi se stresnog sala mnogo je teže nego od suvišnih centimetara, koji su rezultat običnog prejedanja.

 

bebamur.com

 

 

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x