Kako prepoznati osobu koja se bavi zlostavljanjem drugih? Vrlo teško, jer takve osobe nikome ne pokazuju svoje pravo lice, već samo svojim žrtvama, a žrtve su im uglavnom članovi porodice, tako da sva njihova zlodela uglavnom ostaju u zatvorenom krugu porodice koju sami osnuju.

Ove osobe su velike kukavice i nikada neće napasti nekoga ko je jači od njih. Zato i biraju one koji na neki način zavise od njega. Uvek za žrtve bira one koji su uzrastom, polom, fizički, ekonomski slabiji i vlada nad njima. Žrtva uglavnom nema nikakvu mogućnost da pruži otpor, jer razlika bude velika. Zlostavljač iz kukavičluka ne sme da rizikuje sa jačima od sebe, jer bi ga neuspeh potpuno porazio.

KORISTITE MOĆNO ORUŽJE – ĆUTITE

Neretko su te osobe i same zlostavljane u detinjstvu ili čak i u kasnijoj dobi, pa iz tog razloga ispoljavaju veliku mržnju prema svojoj okolini. Ljubav ga čini slabim i ranjivim, pa se odlučuje da mu mržnja bude glavni pokretač u životu. Iz te mržnje se stvara potreba da izaziva bol i patnju u svom najbližem okruženju, jer su kod takvih osoba potpuno izokrenuta osećanja.

Normalnog čoveka ljubav pokreće, na nežnost i dobra dela i u njemu izazivaju osećaj sreće, ali ljudima kojima je mržnja pokretač, veliko zadovoljstvo pruža kada neko zbog njih i njihovih postupaka pati. To mu daje osećaj moći, važnosti i sreće.

Iskoračite iz prividne zone komfora – tamo negde je vaša sreća i čeka na vas. Idite joj u susret.

Kažem da je zlostavljača vrlo teško prepoznati, a jedan od razloga je taj što je izuzetno dvoličan. Živi dupli život. Za njega u društvu uvek po pravilu važi da je izuzetno, fin, častan čovek. Često je veseo i duhovit. Uvek spreman da pomogne drugima. Pošten i dobar, pun ljubavi i razumevanja za svoju porodicu. Supruga i deca su mu uvek na prvom mestu i ne postoji ništa što ne bi uradio za njih.

Spreman je da u javnosti glumi do iznemoglosti, nestrpljivo čekajući trenutak kada će stupiti na svoju teritoriju i iza zatvorenih vrata pustiti potpuno drugo biće iz sebe i „nahraniti“ ga.
Sva njegova “ljubav” i “pažnja” u javnosti prema žrtvi ili žrtvama, kasnije budu “nadoknađena” i srazmerno proporcionalna uloženom trudu. Što se više folira u javnosti, to kazna za žrtve bude veća.

Dignite ruke od svega što vas zadržava da krenete napred

Ako kojim slučajem neko van kruga koji napravi u svojoj porodici sazna kakav je on u stvari, taj mu postaje najveći neprijatelj. Znam. Na sve moguće načine se trudi da tu osobu ukloni iz svog okruženja, da ga što više udalji od žrtava. Spreman je na sve, čak i na upotrebu sile, preti i žrtvama zabranjuje svaki kontakt sa tom osobom.

Ako je ta osoba fizički slabija, upotrebiće silu, ali ako je psihički jaka, zlostavljač lagano gubi tlo pod nogama i počinje da se oseća izgubljeno. Kada mu se neko suprostavi, a nije direktno njegova žrtva, klupko lagano počne da se odmotava.

Zašto su glupi ljudi puni samopouzdanja? Daning-Krugerov efekat

Nisam živela sa zlostavljačem, ali sam bila u prilici da budem neko ko ga je provalio i ko je bio spreman da se bori sa njim i ko se borio da spasi njegove žrtve, meni vrlo bliske. Neravnopravna bitka u smislu fizičke snage, ali sa psihičke strane zlostavljač nije imao nikakve šanse.

 

charolija

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] KARAKTERISTIKE ZLOSTAVLJAČA […]

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x