Kako prepoznati emocionalnog manipulatora?

-Čini da verujete da je sve vaša krivica

 

Emocionalni manipulatori neće odmah pokazati svoju zlobu; u početku će biti vrlo šarmantni i saosećajni. Nakon toga će nailaziti momenti kada ćete se jedan minut svađati, a u narednom će vam najslađim tonom reći da je u redu, da ne želi da se svađa sa vama i da zna da vam je teško da se suzdržite od izliva emocija, prebacivši na taj način fokus sa onoga što je problem na to da je cela svađa na neki način bila vaša krivica, a on nedužna žrtva. Emocionalni manipulatori u svojim očima nikada ni za šta nisu krivi.

 

-Za sve ste vi krivi

 

Iako ova stavka poprilično liči na stavku broj jedan, razlikuje se po tome što će na vas krivicu svaliti ne samo za jedan incident, već i za ceo svoj život. Loše mu ide na poslu? Vi ste krivi jer je zbog vas kod kuće stalno pod stresom. Ima problema sa zakonom? Vi ste krivi jer ste ga razbesneli, pa je njegova reakcija prouzrokovala problem. Nesrećni ste u braku? To se očigledno dešava zato što ste tako loš partner. Ukratko: Za sve loše što se ikada desilo krivi ste isključivo vi. On je savršen, vi ste defektni, kraj priče.

 

-Čini da stalno sumnjate u sebe

 

Manipulator će menjati, izvrtati i izmišljati informacije o minulim događajima sa namerom da vas zbuni i navede vas da posumnjate u sopstveno pamćenje, opažanje i sopstveni zdrav razum, pogotovo onda kada nema izgovora za sopstveno ponašanje i kada činjenice sasvim očigledno ne idu njemu u korist. Dok laže prilično je samouveren, tako da ćete uvek vi biti ona strana koja preispituje sebe.

 

-Vuče vas na dno

 

Emocionalni manipulator zna da nema mnogo pozitivnih kvaliteta, pa će pokušati da preuzme kontrolu nad vašim načinom života i načinom na koji razmišljate – jer, da zaista razmišljate svojom glavom u tom trenutku, shvatili biste da zaslužujete mnogo bolje. Umesto toga, navešće vas da pomislite kako ste nesposobni, beskorisni, ružni i glupi, usled čega ćete se hvatati za njega kao davljenik za slamku, živeći u iluziji da je on najbolji partner koga možete imati. A kada u potpunosti slomi vaše samopouzdanje, sa vama će moći da učini šta god poželi.

 

-Pokušava da vas izoluje od društva

 

Sprečiće vas da se vidite sa svojim prijateljima jer vaši prijatelji imaju potajno nešto protiv njega i uskoro će pokušati da vas ubede da ga ostavite. On sve svoje vreme i životne napore ulaže u vas i ne može više da se nosi sa time da gleda kako drugi gaze po njegovom trudu, zlonamerno vam dajući loše savete i navodeći vas na pogrešan put. Ubediće vas da oni zaista nisu u stanju da razumeju koliko vas voli i pokušati da vas ubedi da vam prijatelji nisu ni potrebni iz prostog razloga što pored sebe imate – njega.

4.3 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x