PROCVETACETE KAO ZENA TEK KADA OTPUSTITE POTREBU ZA KONTROLOM I DOKAZIVANJEM

U hipermaskuliniziranom svijetu, gdje je naglasak na masovnoj proizvodnji, izgradnji, nadogradnji, novogradnji, konstrukciji i dekonstrukciji, profitu i zaradi, kupovini i prodaji, sve vise ljudi zive uzurbanim nacinom zivota gdje je glavni zadatak u zivotu poplacati sve racune (cija cijena konstantno raste), zaraditi pare, potrositi jos vise, kupovati sto vise stvari te natjecati se s drugima – tko zivi savrsenijim zivotom (makar barem na drustvenim mrezama).

Zenstveni princip kreativnosti, zaigranosti, uzivanja u trenutku, radovanja u jednostavnim zivotnim sitnicama i ljepotama, izgradnja toplih, iskrenih odnosa s drugima – biva sve vise potisnut. Ovdje najvise gube zene, pogotovo one njezne s naglasenom senzibilnom, empatskom prirodom jer je moderan nacin zivota daleko od normalnog, prirodnog zivotnog ritma i toka namijenjenog za covjeka.

MOZDA PATITE OD BURNOUT SINDROMA (sindrom izgaranja)?

Da li ste redovno izlozeni velikoj kolicini stresa? Da li sebe ponekad uhvatite da od ‚buhe pravite slona‘, da pored onih bitnih problema, i od sitnica stvarate veliki problem? Da li osjecate da morate sve same, inace nista nece biti napravljeno? Da li vam je tesko traziti i prihvatiti tudju pomoc? Da li radije uradite sve po svom umjesto da nesto obavite zajednickim trudom i suradnjom? Da li ponekad osjecate da nosite sve brige svijeta na svojim ledjima? Da li osjecate griznju savjesti ako ponekad uzmete predah? Da li vam je tesko opustiti se i uzivati u svoje slobodne vrijeme, i u zivotu opcenito? Da li konstantno osjecate umor i emocionalnu iscrpljenost?

Mozda ste jednostavno potrosili sve zalihe energije i sebe opteretili s previse briga i obaveza, zbog cega ne samo da se ne mozete opustiti u svojoj zenstvenosti, vec ne mozete vise mentalno ni fizicki normalno funkcionirati. Ako se zbog stalnog stresa osjećate bespomoćno, razočarano i potpuno iscrpljeno, možda ste na putu do burnout sindroma, odnosno sindroma izgaranja. Kada se to dogodi, problemi izgledaju nepremostivi, sve izgleda tmurno i negativno, a posebno je teško prikupiti snagu za nove izazove.

Burnout sindrom ili sindrom izgaranja je postupan proces. Ne događa se preko noći, a simptomi su u početku suptilni. S vremenom se simptomi počinju uočavati, ali ako na njih na vrijeme obratite pozornost i započnete s aktivnim smanjenjem stresa, možete izbjeći vrhunac izgaranja i veliki slom. Ako pravovremeno prepoznate i reagirate na simptome burnout sindroma, vece su vam sanse da uklonite, ili barem izbjegnete negativne posljedice.

PO OVIM SIMPTOMIMA CETE PREPOZNATI SINDROM IZGARANJA:

Tjelesni simptomi sindroma izgaranja su:

>umor i iscrpljenost većinu vremena,

>smanjen imunitet i česte bolesti,

>česte glavobolje i bol u mišićima,

>gubitak apetita i poteškoće sa spavanjem.

 

Kognitivni simptomi sindroma izgaranja su:

>poteškoće s koncentracijom,

>problemi s pamćenjem,

>smanjena pažnja,

>negativna razmišljanja o sebi i trenutnoj situaciji.

 

Emocionalni simptomi sindroma izgaranja su:

>osjećaj neuspjeha i sumnja u sebe,

>osjećaj bespomoći i beznadnosti,

>manjak samopouzdanja i samoća,

>gubitak motivacije,

>manjak zadovoljstva i osjećaja postignuća.

 

Bihevioralni simptomi sindroma izgaranja su:

>povlačenje iz posla i bijeg od odgovornosti,

>socijalna izolacija,

>odugovlačenje u obavljanju posla,

>zlouporaba hrane, lijekova i alkohola,

>iznošenje frustracija na ljude oko sebe,

>preskakanje posla i kašnjenje na posao,

>smanjena produktivnost i radna učinkovitost.

Otpustanje potrebe za kontrolom znaci slobodu i unutarnji mir

KAKO OTPUSTITI POTREBU ZA KONTROLOM

Nadmetanje da budete u svemu prvi i najbolji, kao i potreba da imate sve konce u svojim rukama te da konstantno dokazujete svoju sposobnost, inteligenciju, vrijednost i korisnost, osim do sindroma izgaranja i izrazito smanjene kvalitete zivota, moze vas dovesti i do urusavanja odnosa s vasim najblizima. Otpustanje kontrole znaci vise mira, radosti, slobode, zdrave povezanosti s drugima, ispunjavajucih odnosa te emocionalne podrske. Ponekad je sva mudrost svijeta u tome da nekad samo sutite i ne reagirate ni na sto, da ne morate imati odgovore na sva pitanja i voditi sve zivotne bitke sasvim sami. Kao sto Isus u Bibliji kaze: ”Ne brinite se tjeskobno za sutrašnji dan, jer će se sutrašnji dan brinuti za se! Svakom je danu dosta njegove muke.”

>Kao prvo i osnovno, navela bih vam da trenirate sebe da vise budete prisutni, ovdje i sada, da zivite u sadasnjem trenutku jer previse vezivanja za proslost moze odvuci covjeka u depresiju, no pretjerano razmisljanje i briga o buducnosti vodi u anksiozna stanja.

>Svakako pomaze ako imate grupu bliskih ljudi, poglavito udane zene da stvaraju ispunjavajuce, komplementare odnose s muzem tako da se ne moraju osjecati kao udane samohrane majke. Ne bojte se cesce pitati za pomoc i podrsku svojih voljenih – vise ce vas drugi cijeniti, ako vide da vi cijenite i postujete sami sebe. Osim toga, time cete aktivirati musku energiju u vasem partneru da se postavi kao vas zastitnik i oslobodi vas od nagomilanih briga i stresa

-Pokusajte identificirati svoje okidace, odnosno razlog zbog cega imate potrebu za kontrolom. Preispitajte sebe, svoje odrastanje i sredinu u kojoj zivite te radite na otklanjaju tih trigera. Mozda dolazite iz obitelji gdje ste jedne te iste obrasce od svojih roditelja pokupili, a mozda zivite u okolini s previse stres faktora i premalo podrske pa ne bi bilo lose da u tom slucaju pocnete razmisljati i o promjeni okoline.

-Prihvatite ranjivost kao mocno oruzje koje ce vam pomoci da zastitite svoju zenstvenost, kao i svoje sveukupno zdravlje. Naucite biti ‚bespomocni‘ s vremena na vrijeme kako biste shvatili da to nije najgora stvar na svijetu. Sve u univerzumu ima svoj nacin da se poslozi onako kako treba. Sto vi vise grcevito i nervozno pokusavate utjecati na svaki aspekt vaseg zivota (i/ili zivota vasih bliznjih), to se sve vise udaljujete od realizacije vasih ciljeva i u konacnici, od vlastite srece. Osim toga, u Bibliji je i ovo receno: Matej 17,20: „On im reče: Zbog siromaštva vaše vjere. Jer, usitinu, ja vam to kažem, ako jednog dana vi budete imali vjeru veliku poput zrna goruščice, vi ćete reći ovoj planini: Pređi odavde onamo, i ona će prijeći. Ništa vama neće biti nemoguće.“ Vise se prepustite vjeri, manje kontrolirajte i nadzirite, mozda se bas vama danas desi neko cudo 😊

Prepustiti se zivotu znaci osloboditi svoju urodjenu zensku intuiciju – vas najbolji zivotni kompas

UMIJECE PREPUSTANJA ZIVOTNOM TOKU

Svakako bih vam preporucila da procitate knjigu Ekharta Tolle-a, MOC SADASNJEG TRENUTKA, ako vec niste, za dublje razumijevanje i primjenjivanje filozofije prepustanja i zivljenja u sadasnjem trenutku. Ako zelite dospjeti visu razinu zivljenja, bolji standard, unutarnji mir i osjetiti puninu zivotne radosti, onda definitivno zapocnite sebe, ili barem sliku sebe, odvajati od vaseg trenutnog nacina zivota, od vase ovisnosti o kontroli, stremljenje ka novim problemima, poistovjecivanje sa brigama, itd. Vizualizirajte zeljeni nacin zivota, tako da ne ukljucuje kaos i stres ovog koji sada zivite, te radite na gradnji svog novog imidza, odnosno, stvarajte novu sliku o sebi .

Nas identitet nije zapisan u kamenu, svi prolazimo kroz razne zivotne promjene i faze te se svi mijenjamo u skladu sa svim zivotnim promjenama i periodima. Tek kada izmijenite svoje mentalno i emocionalno stanje iznutra, tek tada cete primjecivati promjene i izvana. Naucite vjerovati vise u Boga/Univerzum/Beskonacnu inteligenciju – vjerujte da ste Vi, kao i sva druga bica u ovom svemiru, dio jednog veceg plana, i da ne treba sve biti (kao sto i nije) pod nasom kontrolom. Sto prije to shvatite i otpustite svoje teznje, brige, probleme, kao i sve svoje zelje, to se one spontano, bez previse truda i muke, pocinju rjesavati i otklanjati jedna za drugom. A kada zaista naucite uzivati u sadasnjem trenutku te izrazavati zahvalnost za sve blagodati (male i velike) kojim vas Bog dariva, to ce vase manifestacije biti puno brze i puno bolje, nego sto ste ih prvotno zamislili.

Svaki moment vam je sansa da otpustite koju god brigu imali i da odaberete mir (osim ako je nesto zivotno bitno, naravno, no vecina nasih briga zapravo nisu pitanja zivota i smrti). Iako je ovo mnogima nelogicno i smijesno, to je upravo ‘tajna, magicna formula’ kojom cete sebi uljepsati i pojednostaviti zivot, tako da ce vam se stvari posloziti na svoje mjesto, bez da vi morate konstantno u svemu intervenirati…

Zivot je cudo, dopustite da vam se desi ❤

Zenstveni lifestyle pocinje onog momenta kada ste odlucile odabrati mir i srecu umjesto borbe i patnje!

 

carobnicestvarajusvojzivot

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x