Najbolja supruga je često ona koju drugi osuđuju

U životu se svi ponekad nađemo u situaciji kada nam neko pametuje šta treba da radimo i šta je bolje za nas. Ali, nikada nemojte misliti da bolje razumijete šta je drugima potrebno.

Iako mislimo da smo sigurni u nešto, ne trebamo prerano donositi sopstvene zaključke. Kada gledamo sa strane, čini nam se da sve vidimo puno bolje. Međutim, zaključke ne treba izvoditi samo na osnovu riječi te osobe. Potrebno je sagledati njegova djela, da bismo smjeli nešto prokomentarisati.

Naši prerani zaključci mogu uništiti nečiji život i poremetiti odnose u porodici ili braku. Sljedeća priča nam govori upravo o tome kako možemo pogriješiti sa preranim zaključivanjem. Moj prijatelj je odlučio da će se oženiti. Bio je mnogo kulturan i lijep čovjek, ali i veoma bogat.

Sasvim slučajno sam čuo kako njegova buduća nevjesta želi samo njegov novac. Ne zanima je kakav je on, već šta sve posjeduje. Hvalila se da je uhvatila „pticu u kavez“. Osjećao sam se veoma neprijatno, nisam znao šta da radim ni kako da se ponašam.

Mislio sam da upozorim prijatelja i ukažem mu na to kakva je njegova buduća nevjesta, da je postao žrtva podmukle i mudre osobe, bez ljubavi. Kada sam malo bolje razmislio, odlučio sam da ipak ništa ne govorim. On je punoljetan i ima pravo da radi šta god želi.

Nije me pitao za savjet i nisam ništa htio govoriti. Prijatelj se vjenčao i bračni život mu je stvarno bio idealan. Nakon nekoliko godina, desilo se to da se on teško razbolio. Ta njegova žena, koja je predstavljena da je s njim samo zbog novca, služila ga je i njegovala bolje nego bilo koja bolničarka.

Nije se odvajala od njega. Pružila mu je svu svoju ljubav, iako je bila ozbiljna bolest u pitanju. Tada sam naučio jednu vrlo važnu životnu lekciju. Nikada nemojte mislite da bolje razumijete nečije odnose od njih samih. Nikada ne sudite drugima na osnovu tuđih riječi. Čovjek bira srcem. Pa i da je pogriješio, to je njegova lična greška, ne tiče se nikog od nas.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x