KOLIKO PARTNER TREBA DA ZNA? ŠTA REĆI, A ŠTA PREĆUTATI U VEZI?

U svakom ljubavnom odnosu, pre ili kasnije, dolazi do trenutka kada počnete da „ljuštite latice“, kako biste došli do dubine odnosa. Iako može izgledati primamljivo da sve otkrijete, u redu je biti pronicljiv. Naravno da svaka uspešna veza podrazumeva iskren i otvoren odnos i komunikaciju – mislim da to svi već znamo napamet. Međutim, ono što nas često kopka je, da li naš partner treba da zna baš sve? Gde se povlači zdrava granica, kada je u pitanju iskrenost u vezi? Da li je neke stvari ipak bolje prećutati? Koje stvari mogu biti „tihi ubica veze“, kada ih zadržimo za sebe i krijemo od partnera? A, šta ćemo sa našom prošlosti? Brojem seksualnih partnera? Šta treba reći i podeliti sa partnerom, a šta je bolje prećutati u vezi? Saznajte u nastavku!

 

ISKRENOST U VEZI: KOLIKO VAŠ PARTNER TREBA DA ZNA?

Veze ne moraju biti potpuno otvorena knjiga. Postoje neke stvari koje biste možda želeli da zadržite za sebe, jer vam je neprijatno da o njima pričate ili jer vaš partner jednostavno možda ni sam ne bi želeo da zna. Međutim, iskrenost i poverenje su dva veoma važna faktora u vezi, stoga je teško znati gde treba povući granicu. Tajne i laži u vezi mogu biti otrov, koji će vremenom nagrizati vaš odnos, te dovesti do većih problema, koje ste jednostavno mogli da izbegnete iskrenošću. Gde je balans? Koliko toga vaš partner treba da zna?

 

ŠTA REĆI A ŠTA PREĆUTATI PARTNERU U VEZI?

Iako biste definitivno trebali pokušati stvoriti vezu u kojoj ćete se oboje osećati prijatno da budete otvoreni i iskreni, ukoliko se pitate koje stvari biste trebali reći svom partneru, odgovor je da to ne mora uvek biti sve. Često, kada uđemo u vezu, pretpostavljamo da duboka bliskost znači da delimo sve sa svojim partnerom, ali to nije uvek ispravno, pa čak ni najzdravije. Neke stvari imate pravo zadržati za sebe, čak i ako ste sa nekime u vezi. Međutim, ako želite uspešnu vezu, postoje i stvari koje biste svakako trebali podeliti sa svojom drugom polovinom. Pre nego što podelite nešto sa svojim partnerom, zapitajte se da li i zbog čega je ta informacija važna, kao i o tome kako ćete se i vi i vaš partner osećati, nakon što to kažete. Da bismo vam pomogli, u nastavku, nabrojaćemo nekoliko osnovnih stvari koje treba reći, a koje je najbolje prećutati u vezi.

 

4 STVARI KOJE TREBA DELITI SA PARTNEROM

 

1.LOŠA ISKUSTVA IZ PROŠLOSTI

Naša prošlost može biti haotična. Stoga, pričanje sa partnerom o stvarima koje su nam zaista bile bolne, ponekad znači proživljavanje isith ispočetka. Ali, da bismo zaista krenuli dalje, moramo se pomiriti s prošlošću, prihvatiti je i reći svom partneru istinu. Podsetite se da i vaš partner ima svoju prošlost i da i sigurno nije sve bilo idealno.Ukoliko neki bolni trenuci iz vaše prošlosti i dalje utiču na vaš svakodnevni život, definitivno bi vredelo o tome razgovarati sa partnerom. Kakvi god da su, ovi događaji će uticati na vašu trenutnu vezu, posebno ukoliko niste radili na njima, a ukoliko to podelite sa partnerom, to će mu omogućiti da vas podrži u njihovom prevazilaženju.

2.RASKID POSLEDNJE VEZE

Iako to može biti neprijatno, terapeuti preporučuju razgovor o vašem poslednjem raskidu i vezi, sa trenutnim partnerom, pa čak i drugim vezama iz prošlosti. Da li je bilo problema u komunikaciji? Sa neverstvom? Šta je okončalo vašu vezu? Naravno, treba imati meru, ali na ovaj način, možete zajedno da izbegnete ponavljanje istih grešaka u vašem odnosu. Plus, to će zapravo dati vašem partneru smernice kojima treba težiti. Na primer, ako partneru kažete da vaš bivši partner nikada nije obraćao pažnju na sitne detalje koji su vam bili važni, zbog čega ste se osećali loše, to mu/joj može pomoći da izbegne takve stvari u vašem odnosu.

3.INFORMACIJE O PORODICI

Bez obzira da li ste bliski sa svojom porodicom, razmislite o tome da delite priče o svom vaspitanju, odrastanju, detinjstvu i porodičnim odnosima sa partnerom. To će vam pomoći da se bolje upoznate, zbližite i razumete, a vašeg partnera nučiti i kako da vam pruži podršku. Na primer, kakav odnos imate sa bratom ili sestrom? Kako ste preboleli razvod svojih roditelja?

4.OSEĆANJA I EMOCIJE

Ako ne možete da podelite svoja najdublja osećanja sa svojim partnerom, sa kime možete? Ne morate svom partneru govoriti za svaku najmanju emociju koju doživite, ali da biste se dublje povezali i stvorili duboku bliskost i poverenje, uvek trebate biti iskreni i otvoreni prema partneru kada su u pitanju vaše emocije i ono što osećate – bilo to pozitivno ili negativno. Nikada ih nemojte držati sa za sebe i pustiti partnera da nagađa šta vam je na srcu. Da biste razumeli međusobne fizičke i emotivne potrebe, morate ih podeliti sa partnerom.

 

4 STVARI KOJE TREBA ZADRŽATI ZA SEBE U VEZI

 

1.INTIMNE DETALJE IZ PROŠLOSTI

Ne postoji čvrsto pravilo o tome šta treba da delite sa partnerom kada su u pitanju vaši bivši partneri, bivše veze ili vaša prošlost. Razmislite šta vaš partner treba da zna i kako bi mogao da reaguje. Svi imaju različite „okidače“ u vezama i važno je da ih poznajemo, a ne nužno da ih testiramo. Ako mislite da bi vaš partner uživao u nekoj priči, iz nje nešto naučio ili da bi to bilo korisno za vašu vezu, samo napred. Ali, ukoliko smatrate da su ti detalji nepotrebni i da će ih samo uznemiriti, bez ikakve koristi za bilo koga od vas, slobodno neke detalje prećutite i zadržite za sebe.

2.SITNE ZAMERKE

Kada provodite puno vremena pored nekoga, lako je primetiti mane i nesavršenosti te osobe. Neke sitnice koje vaš partner radi tokom dana mogle bi vas nervirati. Ali, ukoliko ste zaista srećni, vaša veza čvrsta, a ove sitnice ne utiču na celokupan odnos, ne vredi se fokusirati na sitne mane – bolje je da ih zadržite za sebe, nego da se vaš partner oseća nesigurno ili povređeno, kada ih ističete. Možete pokušati da pokrenete određe teme na pozitivan način, posebno ako to stvara probleme. Ali, stvarnost je da svako ima „manu“ ili dve, a ukoliko nisu zaista važne, ne moramo to uvek trljati jedni drugima na nos.

3.MIŠLJENJE O PRIJATELJIMA I PORODICI

U savršenom svetu, partneri vole, cene i slažu se sa prijateljima i porodicom svog saputnika. Ali, život nije uvek idealan i u redu je ako nemate pozitivno mišljenje o svim ljudima u životu svog partnera. To, međutim, ne znači da biste te misli nužno trebali deliti sa svojim partnerom. Osim neko ne stvara neku vrstu toksične situcije ili problem, zaista nema potrebe da delite svoje negativno mišljenje sa partnerom o njemu dragim i važnim ljudima. Radi mirne veze, najbolje je da takve misli prećutite partneru.

4.UPOREĐIVANJE SA BIVŠIM PARTNEROM

Naš um 24/7 obrađuje naš život i iskustva, a to uključuje i misli o prethodnim partnerima i njihovo poređenja sa vašom trenutnom vezom, partnerom i slično. Ovo je apsolutno normalno i ne ukazuje na bilo kakvu vrstu nezadovoljstva vašim trenutnim partnerom. Ako je tako, to nisu stvari koje nužno trebate naglas da kažete partneru, jer bi mogao da se oseti nesigurno i ugroženo. Umesto toga, pokušajte da pronađete način da sve što vam nedostaje, uvrstite u svoju trenutnu vezu.

Ne morate da odajete i delite sa partnerom svaku svoju misao da biste imali čvrstu i uspešnu vezu, posebno ako bi ta misao mogla da donese više štete nego koristi. Zato, kada se pitate: „Koliko partner treba da zna?“ i „Šta reći, a šta prećutati partneru u vezi?“, uzmite u obzir svog partnera i svoju vezu i znajte da je ponekad u redu zadržati neke stvari za sebe.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x