Evo koje stvari se događaju telu kad neko slomi vaše srce

Prekid ljubavne veze može biti toliko bolan i stresan da tijelo počne odgovarati promjenama koje nisu nimalo ugodne – to utječe na izgled, fizičko i mentalno zdravlje, se**sualnu disfunkciju.

 

1. Mijenjaju se hormoni
Ljubav nas čini sretnima, a tada nam je tijelo prepuno hormona dopamina i oksitocina, koje nazivaju – hormonima ljubavi i sreće. Kada nam netko slomi srce, tada razina tih hormona drastično pada, a raste razina kortizola i epinefrina (adrenalin) – hormona stresa. Oni nas čine tjeskobnima.

Ako hormon stresa ostane na visokoj razini i to se ne mijenja, smanjuje se sposobnost stvaranja novih sjećanja. Možda je to način kako se naše tijelo, preciznije mozak, nosi sa stresom – tako da neke stvari zaboravi.

2. Imunološki sustav slabi
Visoka razina hormona stresa nakon prekida ljubavne veze djeluje negativno i na naš imunitet, a tada smo skloniji bolestima, na primjer, prehladama, infekcijama…

Stres i “slomljeno srce” uzrokuju da nam tijelo proizvodi manje bijelih krvnih stanica, a to su tzv. vojnici koji se bore protiv infekcija.

 

3. Povećava se tjelesna težina
Kada nas život pregazi, promjena hormona i pad imunološkog sustava, uzrokuju određene promjene i u našoj prehrani. Tijelo počne žudjeti za određenom hranom, najčešće za mastima, ugljikohidratima te slatkim i slanim slasticama. Sve to vodi povećanju tjelesne težine.

Za povećanje razine kortizola u tijelu karakteristično je pojačano sakupljanje masnoće na trbuhu. Vjeruje se kako kortizol pojačava žudnju za određenom hranom koja zapravo potiče proizvodnju serotonina koji može neutralizirati stres.

 

4. Dolazi do se**sualne disfunkcije
Normalno je da čovjek nema baš neku želju za se**som kada se osjeća slomljeno. Međutim, čak i kada se nakon bolnog prekida počnemo osjećati bolje, događa se da dođe do određene se**sualne disfunkcije, tijelo postane manje osjetljivo na podražaje. Kod muškaraca to čak može dovesti do poremećaja u erekciji.

Slomljeno srce pogoršava i predmenstrualne sindrome pa čak i otežati da žena ostane trudna.

 

5. Pojave se promjene na koži
Povećanje razine hormona stresa može pogoršati stanje naše kože. Pojavljuju se psorijaza, rosacea ili akne, a to pak čini da se osjećamo još lošije.

Poboljšanje stanja kože je znak da se oporavljamo od prekida i da su pred nama bolji i sretniji dani.

 

6. Mozak ne radi kako treba
Nakon bolnog prekida događa se da nastane zbrka u glavi, kao da mozak ne radi kako treba, kao da nismo sposobni pravilno razmišljati. Na primjer, odjenemo majicu naopačke, stavimo mobitel u frižider, zaboravimo važne sastanke koje smo planirali tjednima…

Kada nam netko slomi srce, tijelo odgovara osjećajem zbunjenosti, mozak je rastresen i usredotočen na tugu koju osjećamo. Ali, u tim trenucima treba biti svjestan da će i to proći i da nećemo poludjeti.

 

7. Javlja se depresija
Emocije su jake. Snažno osjećamo tugu, i usamljenost. Sve to može dovesti do depresije jer osjećaj napuštenosti i tuga dovode do rušenja samopouzdanja i do osjećaja kao da se svijet oko nas raspada, a nemamo nikoga tko bi nam pomogao i to olakšao.

Važno je u tim trenucima pokušati biti svjestan da to vodi depresiji i razgovarati s nekime otvoreno. Svatko ponekad treba ohrabrenje i rame za plakanje – to je normalno i ljudski,

3.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x