28 pravila o stilu oblačenja muškaraca

1. Najvažnije je da odelo bude odgovarajuće veličine. Čak i da nosiš najskuplje odelo na svetu, nećeš izgledati dobro ako ono nije skrojeno prema tvojim merama.

2. Neki smatraju da visoko zakopčana kragna ide samo uz opušten stil odevanja, ali sjajno izgleda i sa poslovnim kombinacijama.

3. Tufne su sjajna šema koja daje svežinu odelu. Postaraj se da šema bude dovoljno uočljiva, ali tufne ne smeju biti prevelike – inače ćeš izgledati smešno.

4. Drugačije šeme mogu biti šara u obliku riblje kosti ili karirani uzorci koji u suptilnijim bojama ostavljaju lep utisak i nema bojazni da izgledaju drečavo.

5. Ukrasni šavovi na krajevima revera (poznati kao cik-cak štep) više ne važe kao sigurni pokazatelj kvalitetno skrojene odeće. Ipak, mogu biti dopadljivi oku – sve dok su suptilni. Bez preterivanja! Izbegavaj odela na kojima je šav suprotne boje konca u odnosu na boju štofa!

6. Neki stručnjaci preporučuju da ne odšivaš džepove na sakoima, pošto će težina predmeta koje stavljaš unutra uništiti njihov prvobitni oblik. Ne slušaj ih. Nefunkcionalni džepovi ničemu ne služe, a karta za koncert ili držač za vizitkarte neće načiniti preveliku štetu.

7. Neko misli da je trodelno odelo previše dosadno, ali ako je prsluk šiven uz telo i krojen do pojasa – izgledaćeš vitko i moderno.

8. Šnala za kravatu ne sme da bude šira od tvoje kravate.

9. Razlika između klasičnog i staromodnog često se vidi u vrsti tkanine. Svevremena popularnost sivog odela zasniva se na luksuznoj kašmir vuni od koje je napravljen.

10. Uvek raskopčaj sako kada sedneš. Bez izuzetka.

 

11. Nikada ne zakopčavaj sako sa dva reda dugmadi skroz do kraja (osim ako nema jedan red dugmadi koje je moguće zakopčati).

12. Izbegavaj previše modnih dodataka. Ako već nosiš džepnu maramicu i šnalu za kravatu, poželećeš da razmisliš još jednom, pre nego što staviš i taj broš.

13. Kada nosiš somotna odela, biraj ona sa sitnim ili krupnim somotom, ali pazi da nije toliko sitan da liči na pliš.

14. Tamnije ili ukrasne džepne maramice za sako izgledaju sjajno na svetlim odelima.

15. Kada je jesenje odelo krojeno od bež materijala, a ne od uobičajenih tkanina boje rđe ili drugih smeđih nijansi, izgleda mnogo vedrije.

16. Sačuvaj kabasti sportski sat otporan na udarce za teretanu ili aktivnosti na otvorenom. Njemu nije mesto uz klasično odelo.

17. Ne sramoti se: Uvek ukloni ušivne etikete i privesne etikete sa levog rukava pre nego što obučeš svoje novo odelo.

18. U redu je ako podigneš kragnu običnog pamučnog sakoa, ali ako si obučen formalno (recimo u crnom odelu), uvek uvuci kragnu.

19. Ako izlaziš bez kravate, najbolje je da do kraja zakopčaš kragnu.

 

20. Obrati posebnu pažnju na vrstu tkanine – kao kod odela od predene vune – tako što ćeš staviti manje drugih modnih ukrasa.

21. Traži od svog krojača da ti malo skrati pantalone, tako ćeš upotpuniti ceo izgled.

22. Pronađi svoj autentičan stil
“Muškarci obožavaju kada pronađu nešto što sasvim odgovara njihovom temperamentu, drže se toga i izbegavaju da previše odstupaju od formule koja je do tada davala rezultate – jedan od naših mušterija naručio je 20 isto skrojenih sakoa sa dva reda dugmadi. Ako izgradite sopstveni ukus, onda nema potrebe da slepo pratite modne recepte.”

23. Ništa nije bolje od britanskog stila
“Tačno je da imam dosta prijatelja koji nose italijanska odela, koja su mekša i imaju suptilniju strukturu. Ali ja ipak veću prednost dajem engleskom kroju, čija odela imaju definisan oblik, pogotovo u predelu ramena. Jednostavno uvek izgleda moderno.”

24.Obrati pažnju na svoje mere
“Možete da prepoznate dobro skrojeno odelo već na razdaljini od 50 metara – sve je u skladnosti i balansu. Pantalone treba da su uske sa niskim strukom i posebno u predelu ramena odelo treba da stoji kao saliveno.”

25. Izbegavaj kratka odela
“Sako treba da pada u visini palca vaše ruke. Mnogi ljudi danas nose kraće sakoe, što čini da muškarci izgledaju deblji.”

26. Zakopčaj dugmad na manžetni
“Mislim da nezakopčana dugmad na manžetnama izgledaju aljkavo. Nemate izgovora što ih niste zakopčali, pogotovo što današnje tekstilne mašine retko prave fabričke greške.”

27. Kupi odelo sa izrezom sa strane
“Većina odela ima dva izreza, što je skoro postalo standard. Sako sa jednim izrezom ili bez izreza pravi se od manje količine tkanine i bez mnogo šivenja.”

28. Siva flanelska odela uvek izgledaju sjajno
“Takva odela se slažu uz sve. Elegantna su, a da ne izgledaju dosadno, i istovremeno su luksuzna.”
Ni slučajno nemoj preskočiti poslednji deo tutorijala! U njemu ćemo ti predstaviti stvari na koje moraš da obratiš pažnju pre kupovine, kao i krojeve kaputa. Naravno, nikuda bez aksesoara, pa tako sledećeg puta dobijaš uputstva o tome koji satovi idu uz šta, a koje cipele, košulje i kravate

Maja Luković

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x