ŠTA SE DOGAĐA NAŠEM TELU KADA VOLIMO?

Zbog ljubavi je komponovano mnogo pesama, napisane su mnoge knjige, vođene su mnoge bitke i počinjeni mnogi zločini. Ništa od ovoga se ne dešava bez razloga. Ljubav zaista deluje na telo, čovek se oseća drugačije. Naučnici su pronašli neke od odgovora na određena ponašanja u ljubavi. Naime, postoje određene supstance koje se intenzivnije luče tokom zaljubljenosti i ljubavi. Ove supstance objašnjavaju neka tipična ponašanja ljubavnika i parova u dugotrajnim vezama.

Dopamin

Dopamin je hemikalija koja služi kao neurotransmiter i proizvodi se intenzivnije kada je telo zadovoljno. Takođe, dopamin se više luči kod problema sa zavisnošću i ljubavlju. Naime, kada se zaljubite, oslobađa se dopamin, zbog čega se čovek oseća uzbuđeno i energično. Povećana sekrecija dopamina uvek može biti prisutna, kako na početku veze, tako i nakon nekoliko godina provedenih u vezi. Dopamin je prirodni stimulans, daje osećaj ekstaze, pomaže da se usredsredite na određenu akciju i motiviše. Kada osetite visok nivo uzbuđenja, to znači da se dopamin više luči. Takođe je povezan sa blagim osećajem straha i anksioznosti. Dopamin je povezan sa svim zavisnostima kao što su zavisnost od kokaina, alkohola, heroina ili nikotina.

Oksitocin

Razmena poljubaca i dodira stimuliše lučenje oksitocina, zbog čega se parovi osećaju blisko i povezano. Nivo oksitocina raste kod trudnica i majki kako se javlja osećaj povezanosti sa bebom. Zahvaljujući oksitocinu osećamo bliskost i povezanost. Oksitocin je zaslužan za sposobnost održavanja zdravih međuljudskih odnosa i zdravih psiholoških veza sa drugim ljudima. Oslobađa se tokom orgazma i porođaja. Oksitocin stimuliše lučenje vazopresina, hormona koji je povezan sa stvaranjem dugoročnih i monogamnih odnosa. Naučnici tvrde da oksitocin i vazopresin ometaju lučenje dopamina i norepinefrina, što dovodi do smanjenja strasti u dugotrajnim vezama.

Estrogen i testosteron

Estrogen je ženski polni hormon, ali je prisutan kod oba pola. Nizak nivo povezan je sa depresijom i čestim promenama raspoloženja. Tokom ovulacije žene imaju veći seksualni nagon, a njihovi partneri pokazuju veću želju za seksom, više pažnje, ali i ljubomore. Iako se smatra da je testosteron samo muški hormon, ima ga i kod žena. Testosteron izaziva osećaj strasti i reguliše seksualni nagon kod oba pola. Muškarci, naravno, imaju viši nivo testosterona i nalaze se čak u pljuvački. Tesosteron je ono što nam daje libido i seksualni nagon. Nizak nivo testosterona može prouzrokovati smanjeni libido kod oba pola.

Noradrenalin

Mucanje je uzrokovano lučenjem norepinefrina, neurotransmitera koji stimuliše lučenje adrenalina, hormona stresa koji povećava brzinu otkucaja srca, a može da izazove osećaj topline, ali i zbunjenost kada vas određena osoba primeti. Visok nivo noradrenalina uzrokuje smanjenje apetita i osećaj sreće. Zbog toga imamo manje potrebe za hranom dok smo zaljubljeni. Norepinefrin izaziva širenje zenica, povećani fokus i povećani puls. Takođe učestvuje u regulaciji sna i raspoloženja, zbog čega nam se može dogoditi da nemamo potrebu za snom dok smo zaljubljeni.

Feniltilamin

Često se naziva molekulom ljubavi. Deluje kao posrednik između noradrenalina i dopamina. Atrakcija uzrokuje povećanu proizvodnju feniltilamina, što dovodi do povećanja fizičke i emocionalne energije. Nalazi se u čokoladi, pa nije ni čudo zašto čokolada izaziva poboljšanje raspoloženja. Kada se fenitilamin, dopamin i noradrenalin kombinuju, stvara se osećaj istinske ljubavi. Partneri se tada osećaju euforično i energično.

Endorfini

Endorfini su hormon sreće. To je prirodno sredstvo protiv bolova koje takođe igra ključnu ulogu u dugotrajnim vezama. Endorfini stimulišu stvaranje osećaja blagostanja i sigurnosti. Endorfin se takođe oslobađa tokom seksa, posebno tokom orgazma. Često se naziva prirodnim opijatom, zbog čega postoji takozvana opsesija partnerom. Konzumacija leka uzrokuje oslobađanje endorfina i stvaranje osećaja sreće. Endorfini su ono što nas motiviše da se iznova i iznova vraćamo ljubavi. Zbog njega nas ljubav čini srećnim. Sa njima se telo na neki način nagrađuje. Izlučuje se tokom smeha, seksa, vežbanja i zaljubljivanja. Endorfini nas čine srećnim, energičnim i daju osećaj snage i vitalnosti.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x