Ako se partner ovako ponaša prema vama, bežite glavom bez obzira!

Manipulacija je karakterna osobina i zato zapamtite da ne možete od manipulatora da stvorite bolju osobu. Držaće se svog ponašanja, čak i ako to znači raskid s vama. Sasvim ironično, u vezi u kojoj treba da bude ljubavi, brige i podrške, ponekad se desi da partner počne da nas kontroliše kao lutku.

Ovo su neki od najčešćih manipulativnih trikova i jednostavnih načina da im se oduprete.

Vi ste krivi. Uvek.

Manipulatori dijele jednu zajedničku vještinu: zaista su odlični u tome da vas natjeraju da se osjećate krivima čak i kada niste. Da li ste ikada pitali svog partnera za pomoć i dobili odgovor po uzoru na: “Zar ne misliš da bih mogao da budem zauzet? Rekao sam ti već da imam puno posla! Zašto uvijek misliš samo na sebe? ”

I, evo vas, krivi ste samo zato što ste tražili pomoć. Ako je to slučaj, vaš partner je najvjerovatnije jedan od onih rijetkih ljudi oko kojih se cijeli svijet okreće.

 

On je žrtva. Uvek.

Ko se ne bi sažalio na malo napušteno mače? Tako manipulatori žele da ih vi vidite. Njihov život je tako ekstremno težak i pun muke da svakako treba da se budete saosjećajni sa njihovim nesrećama (i da im pomognete sa dodatnim poslom koji su danas dobili). Manipulatori koriste ovaj trik da bi tražili “uslugu” ili kada pokušavaju da izbjegnu odgovornost.

Ako primijetite da vam vaš partner često priča emocionalne priče o nesreći njegovog života, to bi mogao biti slučaj. Međutim, nemojte to da pomiješate sa tim da partnerom dijeli svoja osjećanja sa vama da bi dobio podršku. Manipulator pokušava da izvuče korist.

 

Provocira

Ako manipulator nema više argumenata, možda će pokušati da vas provocira. Pokušaće da izazove negativne emocije u vama i da vas naljuti. Svrha ovoga je da vas uključi u besmislenu svađu i natjera vas da kažete nešto što manipulator može da iskoristi u svoju odbranu. Recite mu da to što govori nema smisla – garantovano ćete prisustvovati tragediji koja je gora od Šekspirove drame.

Ako primijetite ovo ponašanje, neophodno je da ostanete mirni i ne prepustite se provokacijama. Samo pokušajte da vratite razgovor na temu. Ali ako vaš partner nastavi da se ponaša na ovaj način, bolje je da razgovor završite pristojno.

 

Pritiska vas

Što manje vremena imamo da odlučimo, to manje vremena imamo da razmislimo. Manipulatori vas tjeraju da brže donosite odluke, tako da ne možete stvarno da razmislite. Zato je bitno da uvijek uzmete bar minut da razmislite. Ako vaš partner i dalje vrši pritisak na vas, treba da mu kažete da ćete razmisliti o tome.

 

Vaši problemi? Nikad nije čuo za njih

Druga zajednička stvar koju manipulatori imaju jeste to da ih nije briga. Ako želite da pričate o svojim problemima i podijelite svoja osjećanja, manipulativni partner će vjerovatno uraditi nešto od sljedećeg: Izbjegavaće razgovor i pretvarati se da je zauzet.

Preokrenuće razgovor o njegovim problemima: “Užasno je što danas imaš te obaveze, ali možeš li da zamisliš sa čime se ja susrećem svakog dana?” Mislite li da je vaš partner zaista zabrinut za vaše probleme nakon toga?

 

“Umreću bez tebe”

Ova tehnika manipulacije je česta i zove se emocionalna ucjena, a ujedno je najzlobnija i najsebičnija od svih. Manipulator se igra vašim osjećanjima straha i krivice, govoreći da ste odgovorni za njegov život i zdravlje.

Drugim riječima – ubiće se ako ga ostavite. Ali to je samo prijetnja. Kako da izbjegnete manipulaciju ovog tipa? Zapamtite da je to samo prijetnja koju partner koristi kako bi obezbijedio svoje blagostanje. Podsjetite partnera da je sam odgovoran za svoje odluke.

10 suptilnih znakova koji dokazuju da si jako privlačna!

 

“Nisi to rekla?”

Još jedna neprijatna tehnika manipulatora zove se izluđivanje. Ona se zasniva na iskrivljivanju prošlosti i uvrtanju činjenica kako bi manipulator bio u najprijatnijem položaju i zbunio vas. “Ne, definitivno te nisam tako nazvao. Šta? Sjetio bih se da si tražila pomoć. Nešto nije u redu s tobom danas.” Tako to izgleda u praksi. Neki manipulatori koriste ovaj trik tako vješto da počinjete da preispitujete svoje pamćenje.

Ali lako je da ne upadnete u ovu igru. Samo razmotrite dvije stvari: Oslonite se na svoje pamćenje. Budite sigurni da se sjećate stvari kakve jesu. Insistirajte da se savršeno sjećate onoga što ste rekli, ali ne upadajte u svađu.

 

On je kao pokvarena ploča

Manipulatori ne žele da razgovaraju o vašim zajedničkim problemima. Dobro su im je trenutno. Oni vas potajno tjeraju da vjerujete da je vaša diskusija završena prije nego što zaista jeste. Zato iznova i iznova ponavljaju svoje stare argumente.

U stvari, lakše je razgovarati sa zidovima nego da manipulator promijeni svoj stav, ali evo dva savjeta koji će vam pomoći da ne padnete u njihovu igru: Uvijek imajte na umu temu rasprave. Zapamtite šta je uzrokovalo problem i zašto ste započeli razgovor.

 

Koristi trikove

Manipulatori koriste ovaj jednostavan trik da dobiju od vas ono što žele. Oni preuveličavaju zahtjev u velikoj mjeri i onda ga prate sa svojim stvarnim, naizgled manjim, zahtjevom. “Pa, ako ne možemo da imamo svježe školjke za večeru, zašto jednostavno ne bismo otišli ​​da večeramo u italijanskom restoranu u centru grada?” Vjerovatnije je da ćete izabrati onu opciju koju je lakše ispuniti. Ali trik je u tome što ne morate da birate.

Lako je izbeći ovaj trik. Samo zapamtite dvije stvari: Vi zapravo ne morate da mu izađete u susret. Vaše odluke treba da budu zasnovane na racionalnoj osnovi, a ne na poređenju.

 

Jednostavno se pravi lud

Pretvaranje da ne razumijete nešto je nesumnjivo djetinjasti trik, ali to nije problem za manipulatore. Koriste sve kako bi dobili ono što im najviše odgovara. Ne postoji mnogo načina na koje možete da izbjegnete takvo ponašanje, ali vođenje vašeg partnera u prodavnicu i kupovina igračke koju želi, mogla bi da bude prava odluka.

Ali ipak, mi smo odrasli, zar ne? Zato je bolje: Probajte različite pristupe kada postavljate isto pitanje. Ponašajte se na isti način. Da li partner, koji jednostavno odbija da vam pomaže, zaslužuje bolji tretman

Manipulacija je karakterna osobina, zato zapamtite da ne možete od manipulatora da stvorite bolju osobu. Držaće se svog ponašanja, čak i ako to znači raskid s vama.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x