Prestanite prositi ljubav

Prije šest godina, moj dragi prijatelj, sa kojim imam bliske i iskrene odnose, rekao mi je frazu: “Prestani da voliš sebe u muškarcima. Ti njih miluješ, a činiti se da Oni tebe miluju. ” A to je bilo u samu tačku!

Kod mene, ta osviješćenost je preokrenula mnogo – osviješćenost svojih postupaka i izbora, shvatanje razloga mojih neuspjeha i stradanja u odnosima.

Ova tema je i danas prisutna u mom životu, ali u drugačijem statusu – to je česta tema u radu sa klijentima – kako kod žena tako i kod muškaraca.

Kako se ovo “prosjačenje ljubavi” manifestuje?

Ako težite da pomognete svima i sve bez razmišljanja i računanja svojih djela – mnogobrojnim prijateljima, rođacima, partneru – i osjećate se odlično upravo zbog osjećaja potrebe, neophodnosti, njihove zahvalnosti. Pri tom su ugroženi vaši interesi, i ne možete reći “ne”.

Ili se to može ispoljiti da uvijek inicirate razgovor sa određenim čovjekom, a on je bez inicijative. Ili samo vi uvijek pokrećete “važne razgovore” o vašim odnosima. Ili razbijate glavu, kako još da zaslužite, privučete, zadržite pažnju čovjeka. Trudite se da napravite stanje, da bi se zadovoljile potrebe voljenog čovjeka, ali i to mu nije dovoljno. Odustali ste od ličnog života i ogrezli u radu da zaslužite odobrenje nadređenih.

Ili, kao što je bilo kod mene, na vašoj kipećoj energiji je sve – i zbližavanje, i razvoj odnosa, a partner je ili “prihvatio” ili “odbio” vaša očekivanja.

I tu je trenutak da se shvati! Ne vole Vas, već vi volite sebe u drugom čovjeku. Ovdje dobro odgovara poređenje sa psom, koji dolazi do vlasnika i aktivno dira njegov dlan nosom, kao da govori”pomiluj me”, i vlasnikova ruka klizi niz glatko meko krzno, milujući ljubimca.

Dobro je znati zamoliti partnera za bilo šta – pažnju, brigu, pomoć, itd, to je siguran element bliskih odnosa sa povjerenjem. Dobro je, kada žena preuzme inicijativu u odnosu, kako u početku, tako i kasnije, ili inicira seks kada ima želju, i nije “Snježna kraljica” iz principa.

Pomagati drugima – generalno je jedna od vrijednosti u duhovno razvijenom društvu. Ali važno je tu primijetiti upravo iskrivljenost, jednostranost. Vrlo je vjerovatno da “dobijate” ljubav – preko bezgranične pomoći, zavođenja i seksa, saglasnosti i ustupaka, inicijative za oboje, itd.

Šta je u tome “loše”?

• Takvi odnosi stvaraju bezbroj iluzija, a samim tim i razočarenja.

• Ovi indirektni načini nijesu u stanju da vas upotpunosti nahrane, ne donose duboko zadovoljstvo.

• Možete se udaljiti suviše daleko od sebe, u smislu od svojih vrijednosti i potrebe, ne živjeti svoj život.

• I često posledica toga je – gubitak oslonca, vjere u svoju vrijednost kao ličnosti, apatija.

Od čega početi kako bi se promijenile stvari?

Pa, promjena je već počela, pošto ste obratili pažnju na naslov ovog članka i pročitali ga do sada. Znači, već možete da primijetite kako stvari stoje kod vas. Ako ste primijetili u čemu je kod vas iskrivljene, počinite da posmatrate sebe i češće postavljajte sebi pitanje: “Zašto sada ovo radim?”.

Dalje je vaša stvar – da li ćete ostaviti sve kako jeste, ali sada svjesno, preuzeti odgovornost za izbor i posledice. Ili rizikovati da odustanete od ljubavnog “fast-fuda”, a moguće je i ljekovito gladovanje, čišćenje od toksina, da se nauči više cijeniti sebe i ne odrađivati u odnosu posao i za sebe i drugog. I upoznati bogat ukus hranljive i kvalitetne vrhunske kuhinje.

Obilje kojim sam svojevremeno proglasila “fast-fud” sada izaziva odvratnost kod mene. Dobar “poklon” od tog iskustva, te odvratnosti postala je pažljivost, osetljivost, razumljivost i samopoštovanje. Gladan sve jede, greške nije uopšte glupo raditi, ali produžavati ih raditi – to blago rečeno, izaziva pitanja.

Posmatrajte …

Litvinenko Marina Aleksandrovna

BEBAMUR

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x