Gestikulacije i navike otkrivaju osećanja…

Prekrštene ruke preko grudi nedvosmisleno odslikavaju gard koji pokazuje sagovorniku da osoba nema želju za zbližavanjem. Osobe koje se plaše života i izlaska u “strašni svet” stalno se vraćaju da provere da li je isključena ringla, pegla…

Pokreti rukama dok govorite, navike i sitnice kojima verovatno ne pridajete velikog značaja, govore mnogo više o vama nego što možete i da pretpostavite. Dok pažljivo slušate sagovornika niste ni svesni da se igrate svojom kosom ili da prekrštate ruke na grudima, a prstima dodirujete lice ili vrat. Dok telefonirate stalno nešto crtate olovkom po papiru, a u kafiću nestrpljivo kuckate prstima po stolu kao da vam se strašno žuri. Kada izlazite iz kuće uvek strepite da niste isključili peglu i ringlu, svoju tašnu punite stvarima kao da idete na pusto ostrvo i ne možete da odete na spavanje spokojno ukoliko sve u kući nije na svom mestu?

HOROSKOP: Najbolji način da šarmirate njegov horoskopski znak


Ove, naizgled beznačajne gestikulacije i navike zapravo su odraz vašeg karaktera, ali i pokazatelj vašeg emotivnog stanja. Dobrim poznavaocima ljudske psihe otkrivaju da li se osećate voljeno ili usamljeno, da li ste avanturista ili se pak plašite da rizikujete. Italijanski psiholozi su analizirali najčešće gestove i navike muškaraca i žena, možda u njihovoj studiji prepoznate sebe ili svoje najbliže…

 

* Igranje svojom kosom


Česta navika, kako žena tako i muškaraca. Dok se dame najčešće igraju pramenovima svoje kose, uvrću ih prstima, skupljaju u rep ili stavljaju iza ušiju, predstavnici jačeg pola tokom razgovora imaju običaj da se češkaju po glavi ili da dlanovima otresito prelaze po kosi. Ovakva gestikulacija ima različito značenje u zavisnosti od pola.

Žene na ovaj način iskazuju radoznalost, otvorenost i potrebu za iskrenošću sa osobom sa kojom razgovaraju, bilo da je u pitanju potencijalni partner ili prijatelj. Zabacivanje kose je siguran signal da im se muškarac u društvu veoma dopada. Muškarci kosu diraju kada su nervozni, nastoje nečega da se prisete ili žele da se oslobode osećaja krivice koji ih pritiska.

Narcisoidni poremećaj ličnosti (NPL)

* Dodirivanje lica i vrata


Ovo je tipična koketna gestikulacija, jer žene imaju običaj da nesvesno dodiruju vrat ili lice kada su u društvu muškarca koji im se sviđa, a na taj način ga telom zavode. Ipak, mnoge to čine i u društvu žena, a u tom slučaju takvi pokreti odslikavaju potrebu za zbližavanjem u prijateljskom smislu. Ako se češće dodiruje lice, osoba je otvorena, a ukoliko je u pitanju vrat, posebno deo ispod kose, veoma je zatvorena.

 

* Prekrštanje ruku u razgovoru


Stop, ne želim da se zbližavam sa tobom! To je jasna poruka osobe koja ima naviku da prekršta ruke u društvu sagovornika ili to čini samo kada razgovara sa određenim osobama. Do sada se verovalo da je ovaj vid gestikulacije znak nepoverenja u sagovornika ili neki oblik netrpeljivosti, ali italijanski stručnjaci su zaključili da je to znak otpora.

Prekrštene ruke preko grudi nedvosmisleno odslikavaju gard koji ima zadatak da zaštiti i pokaže sagovorniku da osoba nema želju da se zbliži sa njim. Ovaj gest često koriste profesionalni političari, ali i poslovni ljudi u komunikaciji sa kolegama ili pretpostavljenima koje poštuju, ali nemaju nameru da ulaze u prisnije odnose.

5 znakova koji ukazuju da partner loše utiče na vaše psihičko zdravlje

* Konstantno grickanje


Uvek nešto žvaćete i usta vam nikada nisu prazna? Kada nisu u pitanju semenke ili žvaka, onda je to vrh olovke, okvir za naočare, čak i vaši nokti ili kosa. Ovakvu gestikulaciju imaju nervozne osobe koje, iz određenog razloga, potiskuju svoju ličnost i ne govore ono što zaista misle. Osećaj griže savesti se neminovno javlja, a oni nastoje da ga kumulišu na ovaj način.

Inače, grickanje je tipično za zaposlenog koji je prinuđen da trpi svog nepravednog šefa, ali i partnera, koji oseća da je obespravljen u emotivnoj vezi, a nema snage da se suoči sa tim problemom, pa trpi i gricka sve što mu dođe pod ruku.

* Sve mora da bude “pod konac”


-Želja za redom i disciplinom je pokazatelj perfekcionizma, ali kada to pređe u maniju i svaka stvar baš mora da bude na svom mestu to govori psiholozima da ste veoma nezadovoljni svojim životom. Sređujući kuću, radni sto ili dvorište do savršenstva, nesvesno imate utisak da ćete da sredite i život i ostvarite potpunu kontrolu nad njim.

Umesto što se trudite da objasnite partneru i ukućanima da strogo vode računa gde ostavljaju stvari, pokušajte da se opustite, jer mali nered ne može da uruši vaš unutrašnji mir. Imajte na umu da kada budete zadovoljni sobom u potpunosti, nećete ni da obraćate pažnju na otisak čaše na stolu ili jedva vidljiv trag prašine na komodi.

Kako prevazići strah od promene

* Da li je isključena ringla?


Izlazite iz kuće, žurite na posao, ali kao i obično vraćate se da proverite da niste slučajno zaboravili da isključite ringlu? Iako opasno kasnite i duboko ste svesni da će se ispostaviti da ste sve ostavili u najboljem redu, kao uvek, ipak morate da se još jednom uverite u to. Ali, u misao vam dolazi i pegla, pa se ponovo vraćate da proverite i nju. Za svaku slučaj.

Ali, taj slučaj zapravo nije slučaj jer se dešava svakodnevno i ponavlja godinama. Ovu nezgodnu naviku imaju osobe koje se plaše izazova, spoljnog sveta, pa uglavnom izbegavaju iskušenja. Najčešće su samci, čak i kada su veoma atraktivni i poželjni za suprotni pol nemaju poverenja u ljude, izbegavaju nova poznanstva, nedostaje im samopouzdanje i na ovaj način odlažu izlazak iz kuće u “strašni svet”.

* Nosite sa sobom sve, od “igle do lokomotive”


Vaše koleginice i drugarice dobro znaju kome da se obrate kada su im potrebne makazice i turpija, maskara, puder, olovka, igla i konac, knjiga za razbibrigu, jabuka za užinu, kesica šećera, kišobran… Vi samo posegnete za svojom torbom i jednostavno izvadite sve što požele, dok one sa nevericom u očima gledaju u tašnu pitajući se kako je sve to stalo u nju? Ova korisna osobina otkriva osobu koja nema dovoljno samopouzdanja i stoga želi da svaku situaciju dočeka spremna “kao zapeta puška”.

Ipak, nemoguće je biti za sve spreman, a preteška torba vremenom će postati veoma naporna za leđa i ruke. Pre nego što spakujete iglu i konac, razmislite kolika je verovatnoća da će vam otpasti dugme ako ga nemate na odeći i haljina se iscepati, a kišobran i jednokratnu kabanicu ubacite u tašnu samo kada u vremenskoj prognozi najave kišu.

* Sve započnete, a ništa ne završite


Knjige i novine nikada ne pročitate od prve do poslednje stranice već preskačete, filmove obično gledate do pola pa gubite strpljenje… Otpočeli ste hiljadu poslova, ali nijedan niste završili jer ste baš pred kraj izgubili elan i uplatili teretanu, a iskoristili tek nekoliko termina…

Psiholozi tvrde da je to zato što ste u prirodi buntovnik! Osobe koje imaju problem sa autoritetima nesvesno odbijaju da im se povinuju na različite načine, a jedan od njih je i da to čine tako što zadate poslove i obaveze ne ispunjavaju do kraja. Započnu ih, rade na tome, a potom se u sebi pobune i odustaju. Međutim, ako to radite uvek i svuda, moguće je da se bunite protiv savremenog društva i vrednosti koje u njemu vladaju.

* Šaranje po papiru tokom telefoniranja


Gotovo da ne možete da telefonirate ukoliko ne žvrljate nešto po papiru? To su najčešće cvetovi, geometrijski oblici, razne šare, ponekad ispisujete i imena, čak i reči koje su vam se urezale u svest tokom razgovora. Vi ste rasejani, smatraju psiholozi. Osobe koje su rasejane, bilo zato što imaju mnoštvo obaveza i problema, ili su zaljubljene, ili zabrinute, podsvesno traže način da se usredsrede na razgovor ako im je on važan. Istraživanja su pokazala da ukoliko to ne rade, slabije pamte za čak 60 procenata, a često i ne čuju ono što je sagovornik rekao jer su im misli lutale.

* Kuckanje prstima po stolu, cupkanje nogama


Već na prvi pogled očigledno je da je u pitanju prilično nervozna osoba, ali iza ovih navika kriju se i druge osobine. Psiholozi naglašavaju da muškarci mnogo češće nego žene cupkaju nogama ispod stola i dobuju prstima pored svoje čaše za piće, ali to ne znači da su predstavnicima jačeg pola nervi napetiji. Ovako se ponašaju hiperenergične osobe koje zaista ne drži mesto i dok sede osećaju se kao da će da “iskoče iz svoje kože”. Mnogi profesionalni sportisti imaju ovakvu gestikulaciju, kao i avanturisti koji su konstantno pod uticajem adrenalina.

* Često proveravanje mobilnog telefona


Ovo je navika tipična za savremeno društvo. Sigurno ste primetili pojedince koji u autobusu, na ulici u hodu, čak i tokom razgovora, proveravaju na svakih nekoliko minuta mobilni telefon. To rade vešto i često i potrebno im je nekoliko sekundi da se uvere da ih niko nije zvao niti im poslao poruku. Takve osobe su naravno svesne da će ih zvučni signal obavestiti kada se to dogodi, ali iz nekog razloga strepe da neće čuti, pa žele za svaki slučaj da provere svoj telefon. Praktično se ne odvajaju od mobilnog ni kada idu do toaleta.

Iza ovakvog ponašanja, prema mišljenju psihologa, leži ozbiljan nedostatak samopouzdanja i ljubavi u realnom životu. Ovim osobama je telefon oslonac i podrška, bez njega se osećaju kao da im nešto nedostaje ili da će da izgube vezu sa ljudima koje vole. Eventualni gubitak mobilnog doživljavaju izuzetno teško, jer se osećaju izopšteno iz društva i aktuelnih događaja.

OPONAŠANJE DEČJEG GOVORA I GESTIKULACIJA


Zanimljivo je da mnoge žene koje imaju utisak da im se partner hladi u emotivnom smislu, u želji da ga inspirišu na milovanje i ljubav, obraćaju mu se detinjastim glasom, izrazima i gestovima pre nego koketnim i zavodničkim pokretima. To u emotivnoj vezi ponekad čine i muškarci, ali ne kada se osećaju zapostavljeno, već, naprotiv, potpuno opušteno i voljeno.

 

M.Pavkovic

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Gestikulacije i navike otkrivaju osećanja… […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x